Yolanda Díaz, líder de Sumar, surt per la tangent quan és preguntada per l'amnistia o el referèndum a Catalunya. En una entrevista al Faro de Vigo, Díaz recorre als seus eslògans habituals: "avançar en un acord territorial" i "dialogar". Tanmateix, l'entrevistador hi insisteix i la líder de Sumar entra en pocs detalls: "Quan s'arribi a un acord, insisteixo, de majories a la taula de diàleg que ja tenim, per descomptat, els catalans i les catalanes votaran i aquí és on jo em moc. El programa de Sumar és clar sobre això". Finalment, ha sentenciat: "No soc a les posicions d'incendiar Catalunya".

Malgrat les seves paraules, en el programa de la seva formació no es detalla un possible referèndum a Catalunya, de la mateixa manera que fa Díaz. Es parla del fet que "cal avançar cap a un nou pacte territorial entre Catalunya i l'Estat assolit a través del diàleg, la negociació i l'acord (...) L'acord sorgit de la negociació entre la Generalitat de Catalunya i el Govern de l'Estat ha de ser votat per la ciutadania de Catalunya". És a dir, una votació sobre un pacte, no un referèndum. 

Si bé no detalla solucions o negociacions, Díaz reconeix que a Catalunya hi ha un "conflicte polític" i alerta que un executiu de PP i Vox només ho empitjoraria. "Si governessin el PP i Vox, empitjorarien les relacions entre Catalunya i Espanya. I continuo dient que com que és un conflicte polític, l'aposta és el diàleg. Vull que Catalunya es quedi a Espanya. I a més vull reivindicar la millor Catalunya", ha sentenciat. 

Negociacions per tornar a la Moncloa

Díaz no ha volgut entrar en detall sobre l'estat de les negociacions per repetir el govern de coalició entre el PSOE i, ara, Sumar. Preguntada per la relació amb els partits independentistes, ha remarcat que la seva formació està en contacte amb tota mena de partits, independentistes i no. En referència a si Sumar marcava alguns "límits" a l'hora de negociar amb Junts, clau per una repetició del govern espanyol actual, Díaz insisteix en el “diàleg” i diu que avui Catalunya està “molt millor” gràcies a les accions de l’últim govern espanyol. 

En referència a la investidura, Díaz reclama un govern entre PSOE i Sumar i recorda que fa 15 dies ja va enviar una “proposta programàtica” als socialistes. "Esperem avançar en aquesta negociació", ha assenyalat, destacant l’emergència climàtica, les relacions laborals i la reforma fiscal com a prioritats. 

Per Díaz, el lideratge d’Alberto Nuñez Feijóo al capdavant del PP "s’apaga". "Ens està fent perdre el temps amb una investidura fallida. Com més allarguem la investidura, pitjor serà la situació dels espanyols", ha remarcat. 

Refreda la possibilitat que el PNB presideixi el Congrés

Yolanda Díaz també s'ha referit a la proposta de Coalició Canària sobre la possibilitat que el PNB presideixi el Congrés dels Diputats. La vicepresidenta en funcions ha refredat aquesta possibilitat i ha avançat que els partits estan treballant per fer una "mesa progressista". "Les meses han de ser la resposta del que van votar els espanyols", ha recordat Díaz, qui considera que "ningú entendria que les eleccions fossin un retrocés".