Mai s’ha aclarit qui és l’autor d’aquesta frase: “Hi ha tres tipus de mentides: mentides, maleïdes mentides i estadístiques”. La va popularitzar Mark Twain en unes memòries i s’ha atribuït a Winston Churchill, com gairebé totes les frases famoses. Avui es pot adaptar per descriure la portada d’El Mundo, que té per titular principal una mentida directa, cosa fàcil de comprovar: només et cal llegir qualsevol altra portada del dia. Per exemple, la d’El Periódico: “Mascareta obligatòria per als escolars de sis anys”.

És el primer cop que passa, això? No pas. Ahir, El País feia el mateix titular, encara que es notava menys perquè tenia més estil o, per ser més exactes, un estil més cortesà i administratiu, que contrasta amb el trogloditisme casernari del seu competidor ultra, que també és un estil: no li traiem el mèrit.

Bé. Avui a l’òrgan oficial de l’oficialisme progre, però, ja respiren tranquils: ahir hi havia “17 maneres de dur posada la mascareta o ventilar les aules”, una per autonomia, i avui només n’hi ha una, que és la que han acordat els consellers d’educació amb la ministra del ram. Quin descans, tu, que s’ha unificat la manera de vestir la mascareta i ventilar les aules. És que ni podien dormir del neguit. Unitat, unitat. Unitat de destí en la mascareta i en la ventilació de les aules.

Atenció a la ministra

Un detall més, que no t’ha de passar desapercebut avui i faràs bé de recordar-lo els dies a venir. També a El Mundo, destaquen en portada que el Ministeri de Defensa formó en 5 semanas a 5.000 rastreadores con virología y técnicas de interrogatorio. El tema no és la conflictiva gramàtica del titular: ja s’entén que vol dir en virología y técnicas de interrogatorio. Un mal dia el té tothom. El tema és que des de fa setmanes, la titular de la cosa, l’exjutgessa Margarita Robles Fernández, és lloada, promoguda i enaltida a les portades d’aquest diari i companys de la tuna mediàtica de la dreta. Perquè parla a favor de Pérez de los Cobos. Perquè qualifica de “jocs florals” la mesa de negociació. Perquè envia els soldats de la UME a desfinfectar aeroports i residències d’avis. Etcètera.

A les pàgines d’aquests mateixos diaris s’ha fet flotar des de principi d’any la idea que Robles seria una magnífica alternativa a Pedro Sánchez per a presidir un govern de unidad nacional, que permetria expulsar Podemos i els indepes a la tenebra exterior i salvar Espanya de la destrucció, bla, bla, bla. Que ningú no s’alarmi, però un dels que ahir va elogiar la iniciativa dels rastrejadors militars és Javier Solana, i ho va fer en uns termes que si et diuen que el tuit l’ha escrit Santiago Abascal, t’ho creus:

Això. Sense nervis ni histèries, atenció a Margarita Robles i els diaris de la dreta mediàtica, que mai passen l’agulla sense fil. Si més no, perquè així ens distraiem tots plegats una mica, que ens convé. És això o el culebrot Barto-Messi a can Barça.

EM

EP

ABC

LR

LV

EPC

EPA

ARA