La ministra d'educació i Formació Professional, Isabel Celaá, ha anunciat aquest dijous un "acord total" amb les comunitats autònomes per coordinar les mesures de la 'tornada a l'escola', durant la roda de premsa posterior a la Conferència Sectorial Conjunta que ha celebrat conjuntament amb els ministres de sanitat, Salvador Illa, i Política Territorial, Carolina Darias, amb els consellers del ram.

"Ens permet actualitzar el marc comú de cogovernança que generi confiança en la societat en el seu conjunt, busquem tranquil·litat", ha afegit la ministra, que ha assenyalat que s'han pactat 29 mesures i cinc recomanacions i ha destacat la "prevenció, higiene i promoció de la salut" per a una tornada a les aules segura".

Segons ha recalcat, s'ha acordat una activitat lectiva presencial per a tots els nivells i etapes del sistema, prioritzant-la per als més petits fins a 2n curs de ESO. A més, els centres es mantindran oberts durant tot el curs escolar, amb el servei de menjador i el servei de suport a menors amb necessitats especials i en situació de vulnerabilitat. Només es tancaran si la situació "es descontrola".

Tots els centres designaran un responsable per al Covid-19, que haurà d'estar familiaritzat amb tots els documents del coronavirus. Juntament amb això, l'ús de la mascareta serà obligatòria a partir dels 6 anys amb independència de la distància de seguretat. Hi haurà grups estables fins a segon de primària.

El rentat de mans haurà de produir-se cinc vegades al dia i haurà de mantenir-se informades les famílies i donar formació als professionals. Celaá ha donat especial importància a la ventilació i neteja i desinfecció de les instal·lacions, mantenint amb distància els serveis de menjador i transport escolar.

Celaá també ha defensat la feina feta fins al moment, en una setmana en què el seu soci de govern, Unidas Podemos, ha criticat la seva "falta de lideratge". Així, ha destacat que s'han celebrat cinc conferències sectorials, i ha definit la sisena, aquesta última, com una "novetat" al país per ser conjunta per donar un servei a la societat.

"L'objectiu és doble, donar el major grau de presencialitat a Infantil, primària i part de secundària i aconseguir una tornada segura, saludable i sostenible per a tota la comunitat educativa", ha assegurat. "Estem treballant per garantir la continuïtat de la formació i hem treballat conjuntament i coordinadament respectant la distribució competencial. Hi ha molta feina feta perquè el nostre objectiu és garantir el dret dels menors a l'educació en un entorn segur".

Conferència de presidents el 4 de setembre

Després de reunir-se amb les autoritats sanitàries de les CCAA, el govern espanyol ha convocat la conferència de presidents autonòmics sobre la tornada a l'escola divendres 4 de setembre. Ho ha anunciat la ministra de Política Territorial, Carolina Darias, a la mateixa roda de premsa.

La trobada de presidents autonòmics serà telemàtica, a diferència de la que van mantenir a finals de juliol a La Rioja, a la qual no va assistir el president de la Generalitat, Quim Torra. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ja havia avançat que seria a principis de setembre per videoconferència.

La llista completa de mesures

- Es mantindrà una distància interpersonal almenys de 1,5 metres, de forma general.

- En infantil i al primer cicle de primària l'alumnat s'organitzarà en grups de convivència estable o aules bombolla (idealment, de 15 alumnes) perquè puguin socialitzar i jugar entre si. En aquests casos, no s'aplicarà limitació de distància.

- Ús de la màscara obligatori a partir de 6 anys d'edat amb independència del manteniment de la distància interpersonal.

- L'activitat lectiva serà presencial per a tots les etapes, prioritzant l'alumnat de menor edat, al menys fins al segon curs de l'ESO (al principi, el Govern fixava fins a quart de l'ESO).

- Higiene de mans freqüent i meticulosa, al menys cinc vegades a el dia. L'alumnat rebrà educació per a la salut.

- S'intensificarà la neteja dels centres, especialment en els lavabos i de llocs de major ús.

- Es ventilaran amb freqüència les instal·lacions, almenys durant 10-15 minuts.

- Els menjadors permetran la distància interpersonal almenys d'1,5 metres, excepte en el cas d'alumnes pertanyents a un mateix grup de convivència estable. Els alumnes tindran parades fixes durant tot l'any.

- En el transport escolar serà obligatori l'ús de la màscara a partir de 6 anys i recomanable de 3 a 5 anys.

- Els centres es mantindran oberts durant tot el curs, assegurant els serveis de menjador, així com el suport educatiu a menors amb necessitats especials o de famílies socialment vulnerables, sempre que la situació epidemiològica ho permeti.

- El personal que treballi en el centre reduirà a l'imprescindible la seva permanència en el mateix i es promourà la realització telemàtica de les activitats no lectives que així ho permetin.

- Tots els centres hauran de designar una persona responsable per als aspectes relacionats amb la Covid-19.

- Es prendrà la temperatura corporal a tot l'alumnat i a el personal de forma prèvia a l'inici de la jornada (en l'àmbit familiar o escolar). Si es realitza en el centre serà evitant aglomeracions i assegurant el manteniment de la distància mínima interpersonal.

- Les persones que tinguin símptomes compatibles amb Covid-19 no acudiran al centre, ja siguin part de l'alumnat, professorat o altre personal.

- Cas sospitós serà qualsevol alumne o treballador de centre amb un quadre clínic d'infecció respiratòria aguda d'aparició sobtada de qualsevol gravetat que cursa, entre d'altres, amb febre, tos o sensació de manca d'aire.

- Si persona que desenvolupa símptomes en el centre se li col·locarà una mascareta quirúrgica, se li portarà a un espai separat, i es contactarà amb la persona responsable de l'ús de la Covid-19 al centre educatiu i amb els familiars.

- Es considera que hi ha un brot en un col·legi si es detecten 3 o més casos de contagis.

- Hi haurà quatre escenaris sobre brots que poden implicar el tancament d'aules del propi col·legi: si es produeix en una aula, si es detecta en diverses aules sense vincle epidemiològic, si és en diverses aules amb vincle epidemiològic i, finalment, si apareix en el context d'una transmissió no controlada.

- Davant d'una transmissió no controlada al centre els serveis de salut pública de les comunitats podran decidir el tancament temporal del centre (no serà necessari comptar amb el vistiplau de Sanitat ni celebrar un Consell Interterritorial com proposava primer el Govern), inicialment durant 14 dies.

- Els alumnes contagiats hauran de romandre en aïllament domiciliari i s'haurà de procedir a identificar els contactes perquè guardin quarantena.