Les portades d'El Mundo i de l'ABC són aquest dilluns una competició d’irregularitats. Un destaca el contingut dels papers que la policia espanyola va robar (“sostreure”, diu amb pretesa elegància) a Luis Bárcenas, l’extresorer del PP en el centre de l’escàndol de la caixa B del partit. L’altre insisteix en els pocs impostos pagats per una societat que la ministra d’Economia del PSOE, Nadia Calviño, va constituir per a comprar-se una casa i de la que es va “desvincular completament” el 2004, fa 14 anys, un detall de no res. Vist així, la corrupció d’El Mundo té més ferro que la de l’ABC, que fa soroll de llauna.

EM

ABC

És curiós. Els últims anys, El Mundo ha estat el desguàs per a les filtracions de la policia –algun material bo i molt material fabricat– de les que en sortia “afavorit” el PP. Ara, al contrari, és el PSOE qui en surt “beneficiat”, d’aquestes filtracions. Segurament no hi ha cap misteri, però no és difícil pensar si la direcció d’aquestes fuites d’informació pot indicar cap on bufa el vent polític. Tal vegada és una venjança. O una guerra interna entre caps dels cossos de seguretat. Del que té poca pinta és que sigui gratis et amore pel benefici dels ciutadans.

El pronòstic és que aquesta setmana, El Mundo continuï extraient material de la mina Bárcenas i que l’ABC ho deixi córrer. Ja ho veurem.

Votar bé

La Razón surt amb una altra enquesta que pronostica una altra victòria socialista i un pacte PSOE-Podemos a Andalusia. El diari, però, tria titular pels perdedors, una manera d’enfocar-ho, diguem-ne, remarcable. Les enquestes electorals es fan, sobretot, per a saber qui guanya o com es composarà la coalició guanyadora. Encarregar un sondeig i destacar-ne al perdedor és, si més no, original. Serà una fórmula per espantar la parròquia del diari i animar-la a “votar bé”?

LR

Val a destacar la tendresa de les fotos de Pedro Sánchez i Susana Díaz a El Mundo i La Razón. Ni els directors de campanya del PSOE d'Andalusia ho haurien volgut millor –malgrat que els dos diaris compensin la dolçor de l'escena amb uns titulars verinosos que diuen tot el contrari del que mostren les fotos.

El País és l'únic que aposta per donar en portada la foto de la protesta de les activistes de Femen contra una mani ultra a Madrid. Aquest dilluns és el quart dia d’aquesta setmana que El País obre portada amb un afer internacional. En l’època daurada de les grans revistes setmanals d’informació nord-americanes, circulava entre els quiosquers la dita que les portades amb tema exterior eren the kiss of death, el petó de la mort, perquè en venien moltes menys. Per sort per aquelles revistes, la majoria de les seves vendes eren per subscripció. Potser a Espanya aquella dita no té cap sentit. O sí.

EP