El mitjà suec Dagens Nyheter, el diari amb una tirada més gran de Suècia, ha publicat aquesta setmana un article analitzant la convocatòria d'eleccions anticipades Catalunya i ha assenyalat que Pere Aragonès ha decidit avançar els comicis al maig per "bloquejar Junts" i la campanya del president a l'exili Carles Puigdemont. Segons apunta el diari, "l'amnistia per als separatistes, que és obra de Puigdemont, no es fa llei fins al juny" i Aragonès "volia precipitar les eleccions perquè Junts no pugui fer la seva campanya electoral amb aquesta gesta". "Segons tots els comptes, va ser un càlcul miop", critica el mitjà.

Dagens Nyheter, que titula l'article 'La candidatura de Puigdemont torna a escombrar Espanya', destaca que les eleccions catalanes del 12-M "amenacen amb capgirar la política espanyola i obrir les ferides del 2017"  i adverteix que "l'estat central espanyol de cinc-cents anys s'esquerda a les articulacions", amb la mirada també posada a les eleccions basques d'aquest 21 d'abril.

El diari líder suec, sobre les eleccions a Catalunya i el paper de Puigdemont
El diari líder suec, sobre les eleccions a Catalunya i el paper de Puigdemont

Sobre Puigdemont, el diari assegura que el seu retorn és "el gran quid", tant per a "Sánchez a Madrid com per als polítics autonòmics a Barcelona" i recorda que l'eurodiputat de Junts "no gaudeix d'amnistia, i pot ser detingut tan bon punt trepitgi terra espanyola". En aquesta línia, es pregunta que farà el cap de l'executiu espanyol "si el seu soci clau és arrestat i el seu congrés de set legislatures deixa els seus vots fins que sigui alliberat".

Així mateix, Dagens Nyheter afirma que Puigdemont, que ha condicionat el seu retorn a ser investit per majoria, vol tornar "per completar la seva obra" i que l'objectiu de Junts és "atreure els altres dos partits separatistes per obligar Sánchez a acordar un referèndum sobre la independència aprovat per Madrid". 

Dalmases respon les crítiques de Sabrià

Precisament, el diputat de Junts Francesc de Dalmases ha citat aquest article publicat pel Dagens Nyheter per respondre a les crítiques del viceconseller d'Estratègia i Comunicació del Govern, Sergi Sabrià, a Junts per l'amnistia. El membre d'ERC ha acusat Puigdemont de "personalitzar" la llei d'amnistia i Dalmases ha replicat que "el diari suec de major tirada" afirma que Aragonès va convocar les eleccions per bloquejar Junts i que aquesta estratègia "va ser un càlcul miop". "Molt miop", ha reiterat el diputat juntaire a través de les xarxes socials.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!