El diari alemany Die Zeit ha advertit del truc del diferent recompte dels casos de coronavirus, que donen un resultat més elevat a Catalunya que en el sistema que aplica el Ministeri de Sanitat espanyol, que és molt més restrictiu i dona més bona imatge de gestió. Segons el diari, malgrat que el govern alemany ha recomanat no viatjar a Catalunya, matisa que és difícil saber quin és el grau de risc real. I afegeix que la tensió entre les autonomies i el govern espanyol dificulta la lluita contra la pandèmia.

"La Generalitat de Catalunya i el Ministeri de Sanitat de Madrid calculen de forma diferent el nombre de persones infectades. És difícil expressar de forma estadística el risc per a la salut de viatjar a Barcelona. Madrid només registra les proves de coronavirus que han donat positiu en les últimes 24 hores. Barcelona registra a més les proves d'anticossos i els casos que donen símptomes compatibles amb la Covid-19, i inclou també els casos no reportats en dies anteriors", assenyala. Per això les xifres de Catalunya sempre són més elevades, en comparació amb les estimacions restringides d'Espanya. 

"Això porta a diferències, i algunes són considerables: dimecres les autoritats catalanes van reportar 969 noves infeccions i 8 morts. El ministeri espanyol, en canvi, només va informar de 211 nous casos a Catalunya. Dijous les estadístiques regionals del Ministeri de Salut van registrar el major nombre de casos d'infecció no pas a Catalunya sinó a Aragó, Madrid i el País Basc, però durant dues setmanes Catalunya ho ha liderat amb un total de 10.899 infeccions", indica. Die Zeit afirma que és indiscutible que la corba d'infeccions a Catalunya ha anat augmentant durant l'estiu, però, "qui en té la culpa", es pregunta.

Die Zeit

"De qui és la culpa?", es pregunta 'Die Zeit', que afegeix que la tensió entre les autonomies i el govern espanyol dificulta lluitar contra la pandèmia

Segons el diari alemany, el sistema de detecció ràpida de la Conselleria de Salut va fallar perquè moltes persones no van voler donar les dades quan els van telefonar els qui feien el seguiment dels contactes, els rastrejadors. Cita en aquest sentit un epidemiòleg de l'Hospital del Mar de Barcelona.

"Per Miquel Porta Serra, epidemiòleg de l'Hospital del Mar, la raó principal del que ha passat és clara. 'El sistema de detecció ràpida del govern autonòmic català ha fallat de forma dramàtica'. El Govern va encarregar primer a una filial de l'empresa constructora Ferrovial, per 17 milions d'euros, el rastreig dels contactes d'infecció. El diari Eldiario.es va informar que les persones que estaven en contacte amb una persona infectada de coronavirus van rebre la trucada, a través d'un número desconegut, demanant-los les dades personals. Però molts dels qui rebien la trucada la penjaven. D'aquesta manera les autoritats només van poder identificar dos contactes per cada persona infectada, tan poc com a la regió de Madrid", assenyala.

El diari explica, citant l'epidemiòleg, que s'ha rescindit en contracte amb Ferrovial i que ara s'han format 500 persones per rastrejar els contactes. 

Die Zeit detecta que hi ha una diferent reacció per com es gestiona a la pandèmia, a Catalunya i a Madrid. "Mentre que a Catalunya les crítiques se centren en la gestió de la crisi per part de la Conselleria de Sanitat, els mitjans de comunicació espanyols conservadors sovint ho comenten fent befa o escarni", conclou.