Més càrrecs d’ERC espiats amb el programari Pegasus que ho denuncien als jutjats. El director de l’Oficina de Comunicació i Estratègia del President de la Generalitat, Sergi Sabrià, ha declarat aquest dimecres davant la titular del jutjat d’instrucció 23 de Barcelona, que va ser espiat amb el programari Pegasus al seu mòbil entre la investidura de Pedro Sánchez, com a president del govern espanyol -que va rebre els vitals vots d’ERC-, l’inici de la taula de negociació amb el PSOE, i fins a l’arribada de la pandèmia, segons fonts jurídiques. En aquelles dates, Sabrià era el cap del grup parlamentari d’ERC. I, dimarts, Oriol Sagrera, també va declarar com a afectat per l’espionatge amb Pegasus entre els anys 2019 i 2020, quan era cap de premsa del president del Parlament, Roger Torrrent, davant la titular del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, que és a qui ha recaigut la seva denúncia. Sabrià i Sagrera surten en la llista de 65 persones de l’entorn independentista català espiades, que va descobrir el grup Citizen Lab, de la Universitat de Toronto, i va batejar amb el nom de CatalanGate.

Amb aquestes dues noves denúncies, ja arriben a la desena els jutjats de Barcelona i Madrid que investiguen si polítics catalans, advocats i representants del món associatiu independentista català van ser espiats amb Pegasus, de l’empresa israeliana NSO Group, que només ven a països. El jutge que va rebre la primera querella per Pegasus, dels republicans Roger Torrent i Ernest Maragall, el titular del jutjat d’instrucció 32 de Barcelona, no va voler assumir la resta de querelles, tot i que més tard va acceptar els afectats de la CUP.  A banda, el titular del jutjat d’instrucció 29 de Barcelona ha de resoldre si finalment es queda la querella del president Pere Aragonès o la deriva a l’Audiència Nacional; la titular del jutjat d’instrucció 20 de Barcelona, investiga les querelles del portaveu del grup parlamentari republicà, Josep Maria Jové i l’eurodiputada Diana Riba, i a la titular del jutjat d’instrucció 24 de Barcelona li van recaure les querelles, separades, de l’advocat d’ERC Andreu van den Eynde, i de l’eurodiputat Jordi Solè.

A banda, el titular del jutjat d’instrucció 21 de Barcelona, investiga els querellants d’Òmnium Cultural, mentre els afectats de l’ANC estaven entre dos jutjats de Barcelona. La querella de l’advocat del president Puigdemont, Gonzalo Boye, està en el jutjat d’instrucció 29 de Madrid. Una dispersió que provoca l’endarreriment de la investigació i la repetició de proves, com ara la citació de l’empresa NSO com a querellada, que alguns jutjats han acceptat ara, obligats per resolucions de l’Audiència Barcelona, impulsades per Van den Eynde.

Reclam del jutjat a Presidència

Una de les fites aconseguides pels republicans és que la magistrada Eva Moltó, que investiga l’espionatge de Jové i Riba hagi demanat al govern espanyol que aixequi el secret de les investigacions del CNI per poder interrogar la seva directora, tot i que només per a aquests afectats. La petició ja està al Ministeri de la Presidència, segons fonts jurídiques. Per ara el govern espanyol no ha donat cap resposta. Precisament, ERC va reclamar al ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que compleixi la seva paraula de transparència i de col·laborar en la investigació.