Catalunya i Escòcia, nacionalismes germans. Aquesta és la idea que ha defensat avui l'eurodiputada d'Esquerra Republicana Diana Riba durant un acte sobre els moviments independentistes a Europa. La republicana ha volgut vincular els dos models de nacionalisme, allunyats d'aquelles dinàmiques "de fa segles", però també de molts altres moviments secessionistes actuals, més conservadors i xenòfobs. "Nosaltres impulsem l'emancipació nacional de la mà de la lluita per l'emancipació social", ha reivindicat. En aquesta línia, ha situat l'independentisme català i l'escocès com un projecte "inclusiu, democràtic, feminista i ecologista", que, a més, entén el seu territori com un espai "multilingüe i plural".

Però, tot i el caràcter obert d'aquests moviments sobiranistes, ha lamentat que la Unió Europea els tanqui la porta. Així, ha recordat que el model europeu s'ha basat des de la seva creació en incorporar estats, com els països exsoviètics d'Estònia, Letònia i Lituània. I ara està estudiant, fins i tot, l'adhesió d'Ucraïna, davant de la invasió russa del país. Per contra, Riba ha recriminat que la UE hagi rebutjat la incorporació de "futurs nous estats com podrien ser Catalunya o Escòcia". "És incomprensible", ha dit, i ha clamat treballar per trencar aquest marc.

Per fer-ho, la republicana ha destacat la necessitat d'obrir espais en el marc de la Unió Europea on poder plantejar aquest debat referent als països que volen esdevenir nous estats dintre de la comunitat europea. "Hem de posar sobre la taula espais per parlar de quines eines democràtiques tenim per situacions com Catalunya i Escòcia", ha subratllat. Així, si bé en l'actualitat hi ha altres debats que acaparen els titulars, com ara la Covid i la guerra a Ucraïna, no es pot oblidar aquesta qüestió.

Els nacionalismes regionals no són xenòfobs

L'eurodiputada ha expressat aquest missatge durant la seva intervenció en una jornada de debat titulada 'Els moviments per l'autodeterminació a Europa', organitzada per La Fundació Josep Irla i la Coppieters Foundation. L'acte també ha comptat amb la participació de tres investigadors. Marc Sanjaume, professor de Ciència Política a la UPF, ha reprovat la idea que tots els nacionalismes regionals són excloents i xenòfobs. "L'anàlisi empírica ho rebutja i diu que és fals". En aquest sentit, també ha defensat que el moviment independentista no pot entendre's únicament com un tema econòmic: "No és només que no es vulgui pagar impostos, sinó que és molt més complicat".

Per la seva banda, Jordi Mas, professor de Política Internacional a la UOC, ha recordat que els nacionalismes no només existeixen en l'àmbit regional, sinó que també en l'estatal. Així, ha recordat que hi ha països i partits polítics de dimensió nacional xenòfobs. I Ivan Serrano, professor de Ciència Política a la UOC, ha descrit com una "fal·làcia universalista del moviment progressista" descriure tots els moviments sobiranistes com a excloents. "És un tòpic fàcil", ha recriminat.