ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna
Els caps d'estat i govern dels 27 països membre de la Unió Europea estan convocats aquest dijous i divendres a una cimera a Versalles. La reunió estava prevista des de feia mesos, però la invasió de Rússia a Ucraïna ha capgirat l'agenda. Especialment, hi ha un punt de l'ordre del dia que aixeca polseguera entre els assistents: la petició d'adhesió a la UE d'Ucraïna. Segons fonts de l'ACN, una de les opcions que hi ha sobre la taula dels líders és la de donar a Kíiv una associació privilegiada amb el club comunitari davant la divisió entre els 27 sobre l'adhesió: alguns estats de l'est volen accelerar el procés que normalment es pot allargar anys, mentre altres veuen amb reticències l'entrada d'un no membre que està en una guerra oberta amb Rússia. 

Hi ha estats que veuen amb bons ulls d'adhesió d'Ucraïna a la Unió, juntament amb Moldàvia i Geòrgia, les quals també han demanat unir-se davant de l'escalada bèl·lica russa. En canvi, altres estats membre veuen un gran impediment la posició russa. En tot cas, les fonts de l'ACN afirmen que tots els estats coincideixen en el fet que cal un apropament de la UE cap aquests estats, la forma del qual no és tan clara. 

La Comissió Europea, encarregada d'elaborar un informe en cada estat que demana unir-se a la UE, està treballant en diversos escenaris amb l'esperança de poder trobar un consens entre els 27. En última instància tot dependrà del que vulguin els estats perquè qualsevol d'ells pot bloquejar l'entrada d'un país. Alguns països estan tractant el tema amb molta discreció, mentre que altres ja s'han posicionat obertament a favor. És el cas de Polònia, que considera que és una bona eina per estabilitzar la regió, segons remarca El Confidencial

Despesa militar, energia i refugiats

Es preveu que en aquesta cimera s'acordi augmentar la despesa en defensa davant l'amenaça a la seguretat a Europa. L'esborrany de la declaració que han de pactar els 27 durant la cimera apunta al compromís d'un augment "significatiu" de la despesa en defensa. També s'analitzarà la possibilitat d'imposar més sancions Rússia, les que probablement suposarien posar més només d'oligarques i empreses a la llista negra europea.  "Estem mirant les conseqüències de les sancions que ja tenim i preparant nous passos", remarquen fonts comunitàries.

La trobada a Versalles també tindrà lloc per tractar la situació dels refugiats, els quals ja on més de dos milions, gran part dels quals han anat a parar a Europa. A diferència d'altres èxodes provocats per un conflicte bèl·lic, en aquest cas, la UE està facilitant l'arribada de refugiats en els seus països membre. Es tracta d'una política que els 27 no pretenen modificar, sinó, en tot cas, ampliar. 

Entre els nous  temes que han entrat a l'agenda de la UE a conseqüència del conflicte a Ucraïna està l'augment de preu de l'energia.  Fonts comunitàries apunten que els 27 també estan dividits en aquesta qüestió, amb països com Espanya demanant més ambició amb la reforma del mercat elèctric per fer front a l'alça dels preus. El debat sobre el preu de l'energia es continuarà en la cimera ordinària de líders prevista d'aquí a dues setmanes a Brussel·les.