Diverses veus de l'independentisme s'han aixecat aquests darrers dies per criticar la manifestació unitària proposada per l'ANC per la Diada. Consideren que el format performances que l'entitat prepara des de l'any 2013 ja no es efectiva, donada la situació actual del procés i la desunió dels partits independentistes, i demanen fer una manifestació més combativa. Per això han llençat una proposta per les xarxes socials: encerclar el Parlament

Darrere la iniciativa hi ha membres de territorials de l'ANC i també impulsors de les marxes a Brussel·les o Estrasburg, que consideren que cal "plantar-se" davant la inacció del Govern i dels partits independentistes per implementar la República. L'objectiu de la protesta és concentrar-se davant del Parlament i "protestar i reivindicar als partits polítics el nostre vot, que va ser per fer la independència i no l’autonomia". En aquest sentit fan una crida a la "desobediència civil" i a preparar-se "per guanyar".

Ja l'1 d'octubre de 2018 diversos manifestants van encerclar el Parlament, i fins i tot van intentar-hi entrar, després de la manifestació convocada per l'entitat sobiranista a les portes de l'edifici en motiu del primer aniversari del referèndum. Els impulsors utilitzen les etiquetes 'Ens veiem al Parlament' i '11S tots al Parlament' per cridar a la ciutadania a sumar-s'hi.

La demanda de fer un 11 de setembre "diferent" al dels últims anys arriba després de la nova divisió dins el món independentista pels pactes als ens supramunicipals i, especialment a la Diputació de Barcelona, on JxCat va pactar amb el PSC i els va atorgar la presidència de la institució. Un pacte que també ha estat criticat per l'Assemblea que van fer dues manifestacions de la setmana passada per demanar que es revertissin. 

De moment, l'ANC ha convocat per la propera Diada una manifestació a la plaça Espanya de Barcelona​ i als carrers adjacents, especialment a la Gran Via on els manifestants està previst que arribin fins al passeig de Gràcia, per demanar "unitat estratègica als partits. Tot i això, el format de la manifestació és semblant al dels anys anteriors, on els participants s'han d'apuntar al tram assignat i portar la samarreta del color assenyalat.