L’últim 11 de setembre va ser un clam unitari a favor del ‘sí’ al referèndum d’independència de l’1 d’octubre. Aquest dissabte, justament dos mesos després, els crits que han omplert els carrers de Barcelona han estat ben diferents.

El sobiranisme ha deixat de corejar ”independència” o “votarem” per cedir el pas als crits que reclamaven l’alliberament dels Jordis, el vicepresident Oriol Junqueras i els consellers empresonats.

“Llibertat presos polítics” i “Visca la República” han estat els lemes que s’han sentit més entre uns manifestants més lluny de la ‘Revolució dels somriures’ i més a prop de la indignació per la repressió que ha viscut Catalunya i les seves institucions durant les últimes setmanes.

De fet, tota la manifestació s’ha dut a terme sota la vigilància de dos helicòpters policials, que rebien escridassades i xiulets dels manifestants.

Diada per la llibertat Marina castellers pilar - Sergi Alcàzar

Ràdios i llaços grocs

L’assistència ha complert les expectatives i el carrer Marina s’ha omplert des de l’avinguda Icària fins a Sagrada Família amb més de 750.000 persones, segons la Guàrdia Urbana.

Els manifestants, preparats amb ràdios i llaços grocs, tal com va recomanar l’organització, han aixecat pancartes amb el lema ‘Llibertat presos polítics’ al pas de la capçalera, formada per familiars dels empresonats i del Govern exiliat.

La comitiva, liderada per dos camions amb altaveus, ha fet un repàs a tota la discografia independentista i de protesta per excel·lència, amb temes com La gallina ha dit que no o L'Estaca. El recorregut des de Pujades fins a l'avinguda Icària s'ha allargat poc més d'una hora.

Entre els assistents, fins i tot s'ha muntat una petita performance que representava el Govern català entre reixes amb banderes espanyoles. La indignació per aquest empresonament també es respirava entre els manifestants.

llç groc manifestacio llibertat - sergi alcazar

"La gent està cansada però seguirà endavant"

"És una injustícia, el que estem vivint", criticava l'Anna, que ha vingut des de Banyoles, en declaracions a El Nacional. Sobre l'alliberament dels presos, confia que surtin aviat, tot i que té clar que "no ho posaran tan fàcil com voldríem".

Pel que fa al nivell de mobilització independentista, veu la manifestació d'avui com una "mostra bastant gran" de l'activitat del moviment. "Si la gent estigués cansada es quedaria a casa", diu l'Anna. La noia del costat s'hi afegeix i encara va un pas més enllà: "La gent està cansada però seguirà endavant".

En Juan Luís, de Barcelona, assegura que ha vingut a reivindicar els seus drets perquè "els estan trepitjant" i també es planteja anar a la manifestació del dia 7 de desembre a Brussel·les. "Si tu lluites per la teva llibertat no et poden trepitjar d'aquesta manera", conclou.