El centre de Barcelona, especialment el passeig de Gràcia i el carrer d’Aragó, però també molts carrers adjacents, s’han convertit en un clam a favor del referèndum amb centenars de milers de persones que han volgut participar en la gran manifestació convocada per les entitats sobiranistes Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i Associació de Municipis per la Independència (AMI).

Ja una hora abans de l'inici de la manifestació de la 'Diada del Sí' la confluència entre el Passeig de Gràcia i el carrer d’Aragó ha quedat totalment atapeïda de manifestants, la majoria amb la samarreta de la manifestació i brandant estelades. Els quatre braços de la 'Diada del Sí' estan plens des de quarts de quatre de la tarda. La manifestació s'ha dividit en 48 trams i cadascun correspon a una comarca. S'hi han inscrit gairebé mig milió de persones però els assistents són molts més. L'ambient és festiu, amb moltes famílies amb nens.

Per sisè any consecutiu, però aquest cop a pocs dies de la celebració del referèndum de l’1 d’octubre, i amb una virulenta ofensiva estatal en contra de les lleis aprovades pel Parlament de Catalunya, milers i milers de persones han col·lapsat el centre de la capital catalana amb una intenció clara, defensar el dret a vot el proper 1-O i específicament, el vot afirmatiu.

Encara amb la incògnita de saber si l’Ajuntament de Barcelona facilitarà el vot dels barcelonins, ja que Ada Colau ha assegurat que faria “tot el possible” perquè es pugui votar, però no ha especificat de quina manera, la ciutat ha acollit més de 1.800 autocars que han portat manifestants des de tots els punts de Catalunya, inclòs Perpinyà, d’on han arribat tres autocars nord-catalans.

Ofensiva de l'Estat contra el referèndum

La Diada Nacional d'enguany arriba en un moment en què l'Estat espanyol ha posat en marxa tota una sèrie d'iniciatives destinades a evitar el referèndum, començant pels recursos al Tribunal Constitucional i seguint per les querelles de la fiscalia i les accions de la Guàrdia Civil, que aquests darrers dies han escorcollat el setmanari El Vallenc de Valls i una imprempta de Constantí.

La manifestació d’aquest Onze de Setembre està sent una nova demostració de força del moviment independentista, pensada també per mostrar al món que el sobiranisme no s'arronsa quan falten 21 dies per al referèndum de l'1-O i enmig d'una batalla judicial iniciada per l'Estat per impedir-lo.