Els líders d'UGT i CCOO de Catalunya, Camil Ros i Javier Pacheco, han demanat la llibertat dels presos independentistes per facilitar l'obertura d'un diàleg entre Govern espanyol i Generalitat que permeti canalitzar el conflicte català.

"Mentre hi hagi una situació de presó, no hi haurà solució política", ha avisat Ros, mentre que Pacheco ha defensat que molts d'aquests líders "són necessaris" "per trobar un espai de recomposició política en el conjunt de l'Estat i a Catalunya".

Tots dos han fet aquestes declaracions als mitjans després de participar amb altres membres dels seus sindicats en l'ofrena floral a Rafael Casanova amb motiu de la Diada de Catalunya.

La qüestió social és indivisible de la nacional

En les seves intervencions, han sostingut que "la qüestió social és indivisible de la nacional", i Ros ha aprofitat el xàfec que queia mentre parlava per fer un joc de paraules i afirmar que a Catalunya "plou sobre mullat", tant pel que fa a "drets socials" com als "nacionals".

El líder d'UGT a Catalunya ha tingut un record especial per a l'exconsellera Dolors Bassa, que va ser dirigent del sindicat, i ha lamentat que no hagi pogut acompanyar-los en l'ofrena com feia quan no estava a la presó.

De la seva banda, Pacheco ha aprofitat la seva intervenció per fer una crida a la "responsabilitat política en majúscula" a nivell estatal, on ha reclamat que es formi un govern español "progressista i d'esquerres" que garanteixi els serveis socials a Espanya.