La Guàrdia Civil ha detingut tres exmembres d'ETA com a responsables d'un antic zulo d'explosius (abandonat des de fa 10 anys) de la banda descobert de manera fortuïta per un ciutadà el juny de 2019 a Atauri (Àlaba) i en el qual es van trobar diferents tipus d'explosius, temporitzadors, cordó detonant i detonadors.

Fonts pròximes a la investigació han indicat a Efe que els detinguts són Kepa Arkauz, Ekhine Eizaguirre i Imanol Jaio. Els tres, segons informa el Ministeri de l'Interior en un comunicat, van formar part al seu dia del denominat "comando Ezpala" d'ETA, que va estar actiu entre els anys 2008 i 2010, i s'integrava dins del "complex Donosti" de la banda terrorista.

Als arrestats se'ls atribueix la responsabilitat d'un antic dipòsit d'explosius de la banda, una infraestructura que va ser localitzada el mes de juny de 2019 en el municipi d'Arraia-Maeztu, en el consell d'Atauri (Àlaba) de manera fortuïta per un ciutadà que passejava pel paratge en el qual s'havien enterrat dos bidons.

Els tres individus han estat detinguts en el matí d'aquest dilluns a les localitats de Sant Sebastià i Zarauz, a la província de Gipuzkoa, així com a Vitòria, a la província d'Àlaba. Se'ls imputa un presumpte delicte de dipòsit d'armes i explosius. Un d'ells a més ha estat detingut per pertinença a organització terrorista, en no haver estat investigat anteriorment per aquest delicte.

Detinguts per segona vegada

La detenció el febrer de 2010 del responsable del "complex Donosti" Ibai Beobide va propiciar la fugida dels seus integrants, dos dels quals, Eizaguirre i Arkauz, van ser arrestats el 2013 a Blois (centre de França) i condemnats a sis anys per associació de malfactors.

Les investigacions realitzades, dirigides pel Jutjat Central d'Instrucció número 2 i coordinades per la Fiscalia de l'Audiència han permès identificar al grup responsable de l'estructura logística anteriorment esmentada i als seus integrants.

En aquestes detencions, com en altres ocasions anteriors, la Guàrdia Civil ha comptat amb la col·laboració de la Direcció General de Seguretat francesa. En les pròximes hores els detinguts seran posats a disposició de l'autoritat judicial a l'Audiència Nacional, en tant que la investigació continua oberta.

Reaccions

EH Bildu ha reaccionat acusant l'"Estat profund" de voler condicionar així "el debat polític i evitar que es produeixin avenços en la construcció de la convivència". D'altra banda, familiars i simpatitzants de l'ex membre d'ETA Ekhine Eizaguirre han protestat contra la detenció i s'han encarat els agents de la Guàrdia Civil.

Imatge principal: L'ex membre d'ETA Ekhine Eizaguirre ha estat detinguda aquest dilluns per la Guàrdia Civil a Zarautz (Guipuzkoa)