El Consell de Ministres ha decidit destituir la fins ara delegada del govern espanyol a Ceuta, Salvadora Mateos, investigada per un presumpte delicte de prevaricació per la devolució l'agost del 2021 de 55 nens marroquins seguint un procediment que no va respectar la Llei d'Estrangeria. En els acords de la reunió del govern espanyol d'aquest dilluns ja apareix el nomenament de Rafael García Rodríguez com a nou delegat de l'Executiu a la ciutat autònoma de Ceuta, en substitució de Salvadora Mateos, que el passat 5 d'octubre va anar a declarar davant del jutge per la crisi fronterera que es va viure a Ceuta. La justícia ja va confirmar que Espanya va vulnerar els drets de 55 infants marroquins expulsats de Ceuta després de travessar la frontera nadant, en infringir els drets fonamentals dels infants a l'acollida, però encara queda determinar quina implicació va tenir Mateos en el cas.

Durant la seva declaració, la fins ara delegada a Ceuta va assegurar que es va limitar a seguir l'estratègia dissenyada pel govern. "Ho va decidir el govern espanyol", va sentenciar davant del jutge. "La Secretaria d'Estat de Seguretat em va comunicar que s'havia arribat a aquest acord i com s'executaria el pacte. Ho van comunicar per escrit", va relatar. Els infants marroquins que van ser tornats al seu país d'origen van arribar a Ceuta durant el mes de maig de 2021, en una de les jornades migratòries més critiques dels últims anys. Aquell dia, van arribar més de 10.000 persones del Marroc, de les quals 1.500 eren adolescents, i es va viure una situació excepcional amb els centres d'acollida de la ciutat totalment col·lapsats. Cal recordar que en aquell moment les relacions entre l'Estat espanyol i el Marroc trontollaven, a causa del líder del Front Polisario, Brahim Ghali, que va ser hospitalitzat a Espanya per rebre tractament mèdic contra la covid. 

Mateos també va ser polèmica per un comentari racista i masclista

A banda, Salvadora Mateos també va protagonitzar una altra polèmica el passat abril. En unes declaracions a la premsa com a delegada del govern espanyol de Pedro Sánchez va pronunciar un comentari masclista i racista que va fer saltar totes les alarmes. "A Ceuta, sobretot les mestresses de casa, estem desitjant que vingui la noia, t'ho dic començant per mi, que estar treballant aquí al matí i estar netejant per la tarda, la veritat és que costa", va afirmar davant dels mitjans, "lamentant" que les fronteres estiguessin tancades i explicant que ella també "pateix" les conseqüències. 

El substitut de Salvadora Mateos a Ceuta

Rafael García serà qui ocuparà ara el càrrec de delegat del govern a Ceuta. És assessor jurídic del portaveu del Grup Parlamentari socialista a la ciutat autònoma i responsable jurídic del partit. També és el secretari general de Relacions Institucionals i Funció Pública del PSOE de Ceuta des del 2021. Anteriorment, s'ha dedicat a l'empresa privada i ha estat titular d'una gestoria.