Els ajuntaments de Manresa, Cerdanyola del Vallès, Figueres, Gelida i Tàrrega han despenjat aquest dimarts la bandera espanyola de l'edifici.

No tots de la mateixa manera, però. A Tàrrega, on governa el PDeCAT, un espontani s'ha enfilat al balcó de l'ajuntament, ha arrencat l'ensenya i l'ha llançat cap als concentrats, que l'han aplaudit.

Des de les vuit del matí, centenars de persones, convocades via xarxes socials i whatsapp, han tallat l'autovia A-2 al seu pas per la capital de l'Urgell, en el marc de l'aturada general a tot el país en protesta per la violència de la policia espanyola i la Guàrdia Civil l'1 d'octubre. Allí s'ha fet un esmorzar popular i un taller de flors de paper. A la protesta s'hi ha aplegat gent de totes edats i viles com Tàrrega, Bellpuig, Barbens, Linyola o Mollerussa.

A Figueres, també governat pel PDeCAT, també es va despenjar dilluns, també amb poca cerimònia. La plaça era plena i molts assistents han començat a cridar "fora, fora, fora la bandera espanyola". Dos joves han sortit al balcó de la casa consistorial i han arriat la bandera espanyola. Un cop acabat l'acte s'ha tornat a penjar. L'alcaldessa, Marta Felip, ha dit que "no comparteix la manera com s'ha despenjat la bandera espanyola, no pel fons, sinó per la forma. Volem llibertat no llibertinatge". Cs Figueres havia presentat una denúncia a la policia local per l'incompliment de la llei de banderes espanyola.

Aquest dimarts, unes 8.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, s'han mobilitzat a migdia a Figueres per protestar contra la repressió de diumenge. El seguici ha recorregut els principals carrers de la ciutat, on s'ha tallat el trànsit. La mani s'ha aturat davant l'administració d'Hisenda, on han cridat consignes a favor de la Hisenda catalana, i de la seu de la Guàrdia Civil i la policia espanyola, on han cridat "fora les forces d'ocupació". També s'han sentit crits d'"independència", "som gent de pau" i "els carrers seran sempre nostres".

A Cerdanyola, on governa Capgirem Cerdanyola-CUP, la bandera espanyola es va despenjar diumenge mentre es feia el referèndum d’autodeterminació. Els centenars de manifestants que s’havien aplegat davant l’edifici van esclatar en festa:

Manresa, amb ajuntament del PDeCAT i ERC, també s'ha quedat sense bandera. Unes 20.000 persones de tota la comarca han desfilat en silenci i de mans aixecades davant la caserna de la Guàrdia Civil abans d'arribar a l'Ajuntament. Ha estat llavors que s'ha despenjat la bandera, moment que recull aquest vídeo:

A Gelida (foto), on governa el PSC, aquest dimarts al matí, la bandera no era penjada al seu pal de la casa consistorial: