El jutge ha desestimat la querella per abusos sexuals contra el policia infiltrat a Sant Andreu, segons han comunicat aquest dimarts la CGT i Irídia. Vuit dones van denunciar que l'agent es va fer servir de relacions sexoafectives amb elles per espiar l'activitat dels moviments socials dels quals formaven part durant més de tres anys, motiu pel qual van presentar una querella pels delictes de tortura o contra la integritat moral, descobriment i revelació de secrets. Ara, la causa arribarà a l'Audiència provincial amb un recurs.

Les acusacions confien que l'Audiència provincial els hi donarà la raó respecte del deure d'investigar de forma efectiva i reforçada aquesta mena de casos en el marc de la prohibició absoluta de la tortura, "com ha succeït en altres casos de querelles per tortures i maltractaments". "Cal recordar que l'estat espanyol ha estat condemnat pel TEDH (Tribunal Europeu de Drets Humans) fins a 13 cops per no investigar degudament denúncies de tortura", han incidit la CGT i Irídia en el comunicat.

Preocupació per la reacció de Grande-Marlaska

Les advocades han apuntat com seria de greu que una denúncia com aquesta quedés sense investigar: "L'ús de les relacions sexoafectives com a mitjà per aconseguir informació i generant una profunda sensació de vexació, humiliació i dolor, no es pot passar per alt". En aquesta línia, han recordat que es tracta d'una persona que "estava treballant com a funcionari públic" i que "l'actuació policial és molt greu i clarament suposa un delicte de maltractaments policials amb component sexual". D'altra banda, han destacat les "afectacions psicosocials" que se'n deriven d'aquestes relacions "estratègiques i deliberades".

La CGT i Irídia han remarcat la seva preocupació per la reacció del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que va tancar files amb la policia espanyola i no va admetre l'existència d'aquesta operació d'Estat ni la necessitat d'una investigació. De fet, el Ministeri d'Interior va premiar el policia infiltrat amb una feina en una ambaixada i molt ben pagada. Però no només s'ha comportat així amb aquest cas, sinó amb els cinc casos descoberts fins ara a Barcelona, Girona, València i Madrid. Aleshores, les dues entitats han incidit en "la necessitat de depurar responsabilitats a nivell polític": "L'estat espanyol ha travessat totes les línies vermelles pel que fa a la vulneració de drets fonamentals, amb la intenció clara i premeditada de limitar l'espai de la societat civil i dels drets cívics". "És imperatiu dur a terme una investigació independent exhaustiva i efectiva per clarificar els fets de manera immediata", han conclòs, abans d'assegurar que el cas "referma un cop més la necessitat que existeixin mecanismes independents de control policial".