Desenes de milers de persones han sortit als carrers de Barcelona aquest diumenge per mostrar el seu rebuig a la detenció del president Carles Puigdemont. La convocatòria principal ha estat la de l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, que s'han dirigit des de la seu de la Comissió Europea a Barcelona, al passeig de Gràcia, fins al consolat alemany, a la Vila Olímpica. En repetides ocasions s'han escoltat crits a favor d'investir Puigdemont.

Però aquesta no ha estat l'única convocatòria. Milers de persones, convocades pels CDR i altres entitats, s'han tornat a reunir als voltants de la Delegació del Govern espanyol a Catalunya, fortificada per un enorme desplegament d'agents de la BRIMO dels Mossos d'Esquadra. Com passat divendres, s'han viscut moments de tensió i càrregues policials que han deixat almenys una trentena de lesionats i tres detinguts.

mani ANC torres mapfre

La multitud s’ha congregat davant l’oficina de la Comissió Europea a Barcelona, a l'altura del Passeig de Gràcia amb Provença, amb la intenció de fer una marxa fins al consolat alemany, situat a la torre Mapfre de la Vila Olímpica, mentre que en paral·lel els Comitès de Defensa de la República han fet una crida a la “desobediència civil”. La marxa, però, s'ha desviat per passar per davant de la delegació del Govern espanyol.

Per la seva banda, l'altra concentració, convocada pels CDR ha començat a la rambla de Canaletes sota els crits de "Llibertat presos polítics", "És Puigdemont, el nostre president" i "Aquesta Europa és una vergonya". Aquesta marxa ha enfilat el passeig de Gràcia en direcció a l’oficina de la CE, on s'ha ajuntat amb la concentració convocada per l'ANC, però després s'ha quedat davant la Delegació del Govern espanyol.

Un ampli desplegament policial, amb efectius dels Mossos i la Guàrdia Urbana de Barcelona, està custodiant les manifestacions i ha fet talls puntuals de trànsit a la Rambla, al carrer Pelai, la Gran Via i el passeig de Gràcia.

Carregues policials

Als carrers que envolten la delegació del govern espanyol a Barcelona hi ha hagut càrregues policials. Segons els Mossos d'Esquadra, "s'han viscut moments de tensió" i "alguna empenta" per evitar que els manifestants superin el cordó de seguretat, que han destacat que "no s'ha sobrepassat". Els concentrats han llençat objectes als agents, com ara ous o ampolles de plàstic. El resultat de l'actuació policial, segons les dades del Servei d'Emergències Mèdiques, ha estat d'almenys una trentena de manifestants ferits.

escopeters mossos Roberto

Alguns dels protestants han arrossegat "contenidors d'escombraries i han llençat pintura, ous, ampolles de vidre i esprai antipersones contra els agents". Per motius de seguretat adverteixen a les persones que no intentin anar més enllà de la línia marcada pel dispositiu de seguretat. El SEM ha informat que ha enviat "cinc unitats terrestres extraordinàries al centre de Barcelona".

pintura lila delegació Govern Nico Tomas

Divendres els Mossos d'Esquadra ja van protegir els carrers adjacents a la Delegació del Govern a Barcelona quan milers de persones van sortir al carrer contra els empresonaments dictats pel jutge Llarena. A causa de les càrregues policials de divendres van resultar ferides 35 persones i dues més de gravetat.