Ciutadans (Cs) fa mesos que es troba en caiguda lliure. Una patacada electoral rere una altra han reduït la influència del partit taronja en gairebé totes les cambres representatives de l'Estat, una situació que ha motivat a molts dels seus càrrecs a abandonar el partit, però conservar les actes de representats. D'aquesta manera han continuat en el càrrec sota l'etiqueta de representats no adscrits, però seguint la línia del Partit Popular (PP). Segons publica El Mundo, aproximadament 160 càrrecs de Ciutadans han seguit aquest camí en els darrers sis mesos, un 5% del total dels seus càrrecs públics. 

Les xifres que publicades per El Mundo han estat confirmades per fonts del partit, tot i que des del PP han assegurat "informalment" que el seu recompte és més baix. Malgrat tot, els populars han subratllat les distàncies amb els exmembres de Ciutadans i neguen qualsevol mena descoordinació tot i compartir valors. 

Degoteig de fugues 

Els 160 càrrecs que han abandonat la formació taronja en favor dels populars ho ha fet al llarg dels darrers sis mesos. Una fuga lenta i dolorosa que ha tingut casos mediàtics com el de Toni Cantó i altres que han quedat en un discret segon pla. 

En total es tracta del 5% del total de càrrecs amb el que comptava el partit a l’inici d'any. Per Ciutadans la manera d'enforcar la xifra és una altra. Segons recull El Mundo, la formació considera que el 95% dels seus representats en les diverses institucions de l'Estat es mantenen sota la disciplina de partit. 

Aquest enfocament optimista els fa assenyalar la marxa dels seus membres cap al PP no com un cop dur pel seu partit sinó "una pifia de qui va ser contractat a Gènova per liquidar el nostre projecte polític a tota Espanya", segons han afirmat fonts de la direcció nacional de Cs. Des del partit al·ludeixen a Fran Hervía, exsecretari d’Organització de la formació taronja, al que culpen de ser l'artífex de l'opa hostil que els està fent el PP.

Justament aquesta setmana es compleixen sis mesos exactes des de la moció de censura al govern de Múrcia va servir de detonant per a la fuga massiva de càrrecs i militants de Ciutadans. 

Futura patacada electoral

No arriben bones notícies per a la formació taronja. A més de la sagnia de baixes de militància també s'enfronten un futur negre segons la darrera enquesta de El Mundo. El diari ha publicat aquest dilluns una previsió on ciutadans es quedaria amb un únic escó al Congrés dels diputats

 

Imatge principal: Inés Arrimadas, líder de Ciutadans, durant una roda de premsa al Congrés / Efe