El setmanari Der Spiegel, el més important d'Alemanya, ha confirmat la voluntat de la cancelleria d'aquest país d'intervenir en el cas català, amb una actitud de mitjancera entre les dues parts. "El nerviosisme espanyol sembla justificat. Els polítics alemanys volen ara que Brussel·les intervingui en el conflicte entre Catalunya i Espanya. Molts diputats proposen fins i tot que Berlín intervingui com a mitjancera", assenyala.

En els mateixos termes s'expressava ahir el Frankfurter Allgemeine Zeitung, el principal diari del país.

La revista recorda que fins ara el govern alemany es limitava a mostrar-se neutral i a considerar la qüestió catalana com un afer intern espanyol, en coincidència amb l'executiu espanyol. Però aquesta unitat de criteri s'ha trencat perquè Espanya no resol el conflicte per si sola, i perquè el cas judicial del president Carles Puigdemont ara s'haurà de decidir a Alemanya.

Segons Der Spiegel, el primer indici que canviava la política de la cancelleria són les declaracions que va fer divendres la ministra de Justícia alemanya, Katarina Barley, quan va anunciar que volien parlar també dels "aspectes polítics" del cas Puigdemont. És a dir, que volien intervenir.

"La proposta de Barley de parlar dels "aspectes polítics" és molt controvertida [a Espanya]. És una música nova a Berlín. Fins ara la decisió del Tribunal s'havia mantingut al marge d'aquesta via i es considerava que el conflicte és un afer intern espanyol. Però segons sembla Barley ha abandonat ara aquesta línia i ha incrementat la pressió sobre els espanyols perquè busquin una solució política al conflicte de Catalunya. Almenys d'aquesta manera s'han interpretat les seves paraules a Espanya", ha indicat.

La revista dona a entendre que la ministra de Justícia no va per lliure, i recull la informació del Frankfurter Allgemeine Zeitung en el sentit que estan creixent les veus a la CDU de la cancellera Angela Merkel en el sentit que cal intervenir en el conflicte.

Segons Der Spiegel, aquí hi ha la raó dels nervis del govern espanyol aquest cap de setmana. "La mediació internacional és el gran objectiu dels catalans, especialment de Carles Puigdemont. Només si Europa o un Estat potent com Alemanya intervenen en el conflicte, els catalans tindran l'oportunitat d'obtenir concessions substancials de Madrid. Tothom n'és conscient, i això explica la reacció del ministre espanyol d'Exteriors, Afonso Dastis", apunta.