El setmanari alemany Der Freitag pronostica que Espanya no tindrà govern abans de Nadal, malgrat els intents del president Pedro Sánchez de celebrar la investidura abans de festes, i no descarta que es pugui produir finalment alguna mena de pacte entre els socialistes, el PP i Cs.

Amb el títol de No abans de Nadal, el setmanari assenyala que la formació de govern a Espanya "segueix trobant obstacles" i per ara "fracassa per la qüestió de Catalunya". Es mostra sorprès per la capacitat d'adaptació de Pedro Sànchez, que durant la campanya renegava de Podemos, quan després hi ha fet un pacte. I recorda que per a aquest acord és necessària almenys l'abstenció d'ERC, quan el president espanyol "amenaçava fa poc amb tornar a aplicar el 155 a Catalunya". "La velocitat amb la qual Pedro Sánchez s'adapta a les situacions és vertiginosa", resumeix.

Der Freitag

Der Freitag assegura que Sánchez té oposició dins del PSOE per tirar endavant aquest acord, i recorda els pronunciaments de Felipe González -"encara l'indiscutible superpare del partit socialista"- i dels barons d'Aragó, Castella La Manxa i Extremadura. "S'haurà de veure durant quan temps el jugador Pedro Sánchez resistirà la pressió de la nomenklatura del seu partit", apunta.

El setmanari afirma que aquesta situació complexa s'hi afegeix que la posició d'ERC "és de tot menys clara" respecte a la investidura de Sánchez, a causa de la lògica política catalana. "La posició d'ERC sobre una abstenció perquè Pedro Sánchez surti elegit és de tot menys clara: a Catalunya els partits estan pendents de si hi ha noves eleccions, i en aquest escenari ERC competeix amb JxCAT i la CUP, dues formacions independentistes que han guanyat terreny en els comicis generals i que descarten de forma categòrica l'abstenció a favor de Pedro Sánchez. Les maniobres d'ERC respecte a l'elecció del president espanyol tenen molt a veure amb la situació política interna a Catalunya", afegeix.

Der Freitag adverteix que l'escenari es complicarà encara més quan el Tribunal de Justícia de la UE es pronuncii sobre els casos del president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras, que no descarta que permetin al primer tornar a Catalunya i al segon sortir en llibertat.

Segons el setmanari, el PSC fa tot el possible perquè l'acord PSOE-Podemos-ERC tiri endavant, i parla de plurinacionalitat. Però recorda que Sánchez ha aprovat recentment mesures repressives, en al·lusió a la censura digital, que contenten la dreta. Aquesta opció -el pacte PSOE-PP-Cs- "tampoc està fora de la taula", assegura.