La directora general d'Anàlisi Econòmica del Departament d'Economia de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Mas, ha desmentit la xifra de 1.000 milions d'euros del cost econòmic en el PIB per la qüestió catalana donada pel ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos. Mas ha assegurat que el ministre confon el quart trimestre amb el còmput de l'any, per la qual cosa en el supòsit que hi hagués un escenari de desacceleració com el que planteja, la caiguda real seria de 250 milions d'euros, una quarta part.

Així ho ha exposat la mateixa Mas a través del seu compte de Twitter en resposta a l'afirmació De Guindos. "Confon trimestre amb any: encara acceptant un 0,4% [de creixement] el quart trimestre (l'Airef ho desmenteix, preveu un 0,7%, superior al 0,5% del 2016), l'impacte en el PIB seria d'una quarta part del que afirma", exposa Mas, que qualifica l'apreciació de De Guindos com una "manipulació".

Què va dir De Guindos?

De Guindos va afirmar que el cost econòmic en el PIB del procés suposaria una desacceleració de quatre o cinc dècimes en el PIB o el que és el mateix: 1.000 milions d'euros. El ministre va calcular una caiguda en el creixement del 0,9% al 0,4% sobre el PIB al tancament de l'any, que s'acosta als 200.000 milions d'euros, quan, tal com exposa Mas, hauria d'haver realitzat el càlcul només amb la dada del quart trimestre.