El cap de setmana a Múrcia amb totes les despeses pagades que l'Associació Hotelera Hostetur va regalar als guàrdies civils desplaçats a Catalunya per l'1-O podria acabar als tribunals. De moment, l'Associació d'Advocats Voluntaris 1-O de Reus ha presentat una denúncia a la fiscalia per un presumpte delicte de suborn impropi contra els hotelers, els agents i el delegat del govern espanyol a la zona, Francisco Bernabé, que va expressar públicament la seva satisfacció per la iniciativa.

Segons el text que el col·lectiu ha difós a les xarxes, un total de 210 agents, juntament amb alguns dels seus familiars, van gaudir d’uns dies de vacances, del 13 al 15 d’abril, amb totes les despeses pagades, des de l'allotjament fins a les excursions i un sopar de gala.

La denúncia per suborn apel·la als articles 422 i 424.1 del Codi Penal i s’adreça tant “a qui rep un regal per fer la seva feina com, en cas que se n'acrediti l’autoria, al particular o empresa que el dona”, segons ha explicat el president del col·lectiu d’advocats, Salvador Mestre.

El primer article del Codi Penal preveu penes de presó de sis mesos a un any i suspensió de feina i càrrec públic durant un període d’un a tres anys per a tota autoritat o funcionari públic que, en benefici propi o d’un tercer, admeti un regal que se li hagi ofert en consideració al seu càrrec o funció. 

El segon article preveu que els particulars puguin ser condemnats a les mateixes penes de presó i multa que l’autoritat o funcionari “corromput” per oferir o lliurar un do o una retribució en consideració al seu càrrec i funció.

El "premi" de l'Associació Hotelera Hostetur es va anunciar al mes de febrer i va tenir el suport del govern espanyol, que va agrair el gest, que va qualificar de "mostra sincera de reconeixement a l'extraordinària tasca que les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat han desenvolupat a Catalunya durant el desafiament secessionista".