El Partit Comunista d'Andalusia (PCA) ha presentat aquest dijous a la Fiscalia de l'Audiència Provincial de Cadis una denúncia per un presumpte delicte d'odi i discriminació contra els càntics que va realitzar el dia 11 de desembre un destacament de la Legió pels carrers de la localitat de Sanlúcar de Barrameda (Cadis).

En la denúncia presentada, a la qual ha tingut accés Europa Press, el PCA assenyala que els integrants del destacament entonaven càntics que guiava l'oficial al comandament i que "en un moment donat, els esmentats càntics es van dedicar a denigrar i insultar la dona com a tal, en un context festiu, normalitzant l'insult i donant-se la circumstància que en l'esmentada desfilada també hi participaven dones, que s'ha de suposar que es veien obligades a corejar els mateixos càntics".

Entre les lletres dels càntics es deia: "Jo prefereixo tenir un caporal a tenir una dona, perquè el caporal et dona l'hòstia, i la dona l'hòstia és", així com: "Jo prefereixo tenir un tanc a tenir una dona, perquè el tanc va a la guerra, i la dona la guerra és" o "Jo prefereixo tenir un gos a tenir una dona, perquè el gos lladra que lladra, i la dona lladre és".

En declaracions als periodistes, la responsable de l'àrea feminista del PCA, Elena Cortés, ha manifestat que la denúncia s'ha fet partint de l'article 510 del Codi Penal que tipifica el delicte d'odi i discriminació.

"Timidíssima resposta de Defensa"

Cortès ha subratllat que des del PCA "no es deixarà passar ni una sola agressió o denigració a les dones sense que tingui una resposta", així com que la denúncia també obeeix a la "timidísima resposta del Ministeri de Defensa, que demostra que hi ha costum i és tradicional en l'exèrcit aquest tipus de càntic que denigra la dona pel fet de ser dona".

Igualment, la dirigent del PAC ha manifestat que "des del govern central no sembla que es posi cap tipus de mesura contra el mateix costumisme que el mateix Ministeri parla respecte a aquests càntics".

Per la seva part, el secretari general del Partit Comunista d'Andalusia (PCA), Ernesto Alba, ha manifestat que entenen que "hi ha un presumpte delicte" i "la idea fonamental és denunciar un disbarat al segle XXI d'una institució com és l'Exèrcit de Terra".

"La pàtria no es defensa desfilant, cal defensar-la amb valors democràtics, no és estar desfilant i cantant al·legories a la discriminació i cançons que ridiculitzen la dona", ha afegit Alba, que ha incidit que "la pàtria cal defensar-la des dels valors democràtics".

En la denúncia, el PCA reflecteix que com a conseqüència de la seva difusió en els mitjans de comunicació, l'Exèrcit de Terra va ordenar "que se suprimeixin" del "costumisme" de les seves unitats càntics com els protagonitzats, ja que "encara que els esmentats càntics són marcadament tradicionals i antics, són mancats d'oportunitat".

Per la seva part, el PCA entén que "malgrat les declaracions de l'Exèrcit de Terra, que lluny de disculpar el comportament de la Legió, suposen un reconeixement d'un fet acostumat en l'exèrcit que en res no ajuda la superació de la discriminació cap a la dona, indiquen clarament que la discriminació forma part dels valors de l'exèrcit, i redueixen l'incident a un supòsit de falta d'oportunitat i no prenen mesures radicals que impedeixin que tals situacions es produeixin".

Per tot això, el PCA s'ha personat a la Fiscalia de l'Audiència Provincial de Cadis per presentar una denúncia que va dirigida "fonamentalment al destacament de la Legió i a l'oficial al comandament que dirigia els càntics".