Human Rights Watch, l'organització internacional de defensa dels drets humans, ha assegurat en un informe que "la policia espanyola va fer servir una força excessiva quan es va enfrontar a manifestants a Catalunya fent servir porres per atacar persones que no representaven cap amenaça." 

Per elaborar l'informe han parlat amb víctimes i testimonis de les càrregues i s'han revisat proves fotogràfiques i mèdiques ja que HRW ha rebut moltes al·legacions d'afectats denunciant els fets.

“La nostra investigació detallada en tres casos ha conclòs que la Policia Nacional i la Guàrdia Civil van fer un ús excessiu de la força”. És el que assegura Kartik Raj, un investigador de HRW de l’Europa Oriental, que afegeix que "la policia potser tenia la llei del seu costat per aplicar una ordre judicial, però això no els donava el dret a utilitzar la violència contra manifestants pacífics".

L’informe exposa que tot i que el Tribunal Constitucional va declarar el referèndum inconstitucional aquest es va celebrar i que per això “es van enviar policies nacionals i guàrdies civils per ajudar els Mossos”. Si més no, l’organització subratlla que una de les ordres judicials que tenien era “respectar la coexistència entre ciutadans i van enfrontar-se a protestants pacífics”.

Human Rights Watch destaca que hi va haver 893 ferits tot i que "el ministre d'Interior espanyol només va fer referència als ferits que eren membres d'algun cos policial". 

Un altre dels temes que es tracten al document és la justificació de la violència per part del govern espanyol que assegura que va ser "prudent, apropiada i proporcionada"; unes afirmacions que HRW no comparteix.

Investigació efectiva

Per la seva banda, l'ONG pels drets humans assegura que cal una "investigació efectiva" de l'actuació policial i recomana que es faci a través "d'un organisme internacional independent" tenint en compte les tensions actuals entre els governs català i espanyol.

A més, HRW diu que la UE i els estats europeus "haurien de deixar clar públicament que qualsevol ús de la força ha de complir amb les lleis nacionals i la normativa europea de drets humans".