endesa cop25

Greta Thunberg ja és a Madrid i s’ha fet sentir bé. A uns quilòmetres de la COP25, l’activista pel clima ha contraposat els joves que surten als carrers per fer sentir la seva veu amb els polítics que els ignoren i menyspreen. “Algunes persones volen que tot continuï igual i tenen por als canvis”, ha denunciat. “El canvi és el que estem portant els joves, i per això ens estan intentant silenciar”. Ha lamentat que els qui “estan al poder” estan ignorant la crisi climàtica. Mentrestant, "la gent està patint i morint.

L’expectació per veure l’activista pel clima, aquesta sueca de 16 anys, era màxima: hi havia més de 400 periodistes acreditats de tot el món per a seguir la seva roda de premsa. El centre cultural La Casa Encendida ha hagut d’habilitar fins a tres sales, dues amb pantalles, per poder seguir la seva intervenció en plena Cimera del Clima a Madrid (COP25), abans de participar a la Marxa pel Clima. Hi havia tres joves més, però totes les preguntes han anat per a la jove sueca. Ella ha recordat que "només soc una petita part d'un moviment molt gran".

Sobre les expectatives al voltant de la Cimera del Clima, Thunberg ha desitjat “de tot cor que la COP 25 arribi a alguna cosa concreta i que produeixi més conscienciació de la població en general”. I ha afegit en aquesta línia: “Els responsables polítics s’han d’adonar de la crisi climàtica, perquè ara per ara no s’adonen de la seva magnitud”. Ha promès fer tot el possible perquè no sigui “ignorada” i es tradueixi en "acció política".

“No sabem què passarà en 10 anys. Podem predir això o allò altre, però no podem tenir cap certesa, així que hem d’adaptar-nos i solucionar els problemes”, ha defensat la impulsora de Fridays for Future, que ha assegurat que “cada oportunitat que tinguem per millorar la situació ha de ser aprofitada".

La jove sueca ha estat molt clara sobre les seves expectatives frustrades: “Fa un any que ens manifestem i no ha passat res. No és una solució sostenible que no anem a l’escola. Ens agradaria que els governs estiguessin prenent mesures, que passéssim a l’acció”. Malauradament, això no està passant, però els ha volgut enviar una advertència: “La gent està patint i morint. No podem esperar més”.

L’odissea de Thunberg per arribar a Madrid ha estat llarga. Primer va agafar un catamarà, durant 21 dies, per cobrir el trajecte entre els Estats Units i Lisboa, on va arribar aquest dimarts. No ha estat fins aquest divendres al matí que ha posat els peus a Madrid, a l’estació de Chamartín, després de viatjar en tren durant deu hores.