L'espai independentista es mobilitza i pren posicions a mida que s'acosta l'horitzó electoral. Demòcrates, el partit liderat per Antoni Castellà, que les darreres eleccions va concórrer dins la candidatura d'ERC, ha emplaçat els partits independentistes a articular un front comú per defensar el mandat de l'1-O i la via unilateral a les eleccions del 14-F i ha anunciat que convoca primàries obertes per articular una candidatura pròpia i presentar-se en solitari en cas que no sigui possible aquest gran acord.

"Encara som a temps", ha assegurat Castellà, en referència a una entesa de l'independentisme, alhora que advertia que si aquesta no és possible assumiran "la responsabilitat en solitari per aquells que pensen que s'ha de complir l'1-O".

Primàries obertes

Per a elaborar aquesta candidatura, Demòcrates ha aprovat aquest dissabte convocar primàries obertes per escollir els 135 candidats al Parlament. Serà un procés obert en el qual podran participar tots els ciutadans majors de 16 anys, inscrivint-se per votar. Igualment, qualsevol ciutadà "compromès amb la via unilateral" s'hi pot presentar com a candidat. És a dir, que no és condició ser membre de Demòcrates per presentar-se a les primàries, però sí acceptar el full de ruta que planteja a partir de l'acceptació de la via unilateral.

Es farà amb doble urna, una per escollir el cap de llista, la segona per escollir la resta de candidats, i Castellà ha avançat que està disposat a presentar-se per encapçalar la candidatura.

Les candidatures es podran presentar fins al 16 de novembre, la campanya de primàries acabarà el 21 de novembre i entre el 21 i 23 es faran les votacions telemàtiques. Per participar-hi caldrà inscriure's prèviament en el registre.