Una delegació del grup que impulsa el Consell de la República al País Valencià, encapçalada per l'històric independentista Josep Guia, s'ha reunit avui amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, al Parlament Europeu, i li ha demanat que traslladi inquietuds valencianes a la cambra. "Cal destacar l’interès que el president ha mostrat per conèixer problemes i reivindicacions valencianes, les quals podrien ser objecte de preguntes al Parlament Europeu, quan la temàtica s’adeqüe a les qüestions abordades per la cambra", han indicat en un comunicat.

La representació valenciana ha expressat també a Puigdemont la conveniència que "es dirigisca al poble valencià, esperonant-lo en la lluita per la República Catalana i l’alliberament nacional i social del conjunt dels Països Catalans".

El Consell Local del País Valencià

 

Han anunciat que sol·licitaran formalment al Govern del Consell de la República la immediata constitució del Consell Local del País Valencià, que era una de les seves reivindicacions, per igualar-se amb els Consells Locals catalans.

El grup valencià de suport al Consell de la República es va constituir el febrer del 2022 i es va declarar hereu de la tradició republicana de l'exalcalde de València Marco Miranda, l'escriptor Joan Fuster, l'exdiputat Joan Baptista Peset i l'escriptora Isabel Clara Simó. En un comunicat, el grup va denunciar que el règim del 78 és "la perpetuació de les estructures repressives i extractives del franquisme". I per això, també va celebrar les victòries judicials de l’exili català "perquè serveixen per desemmascarar la veritable naturalesa de l’estat espanyol".

Josep Guia, exdirigent del PSAN valencià, és membre de l'Assemblea del Consell de la República i és un actiu habitual dels actes independentistes. Aquesta és una intervenció en un aplec a la Catalunya Nord, on es va declarar "català de València" i "enamorat de les terres del Nord" que li van descobrir "la nació completa".

 

La Identitat Digital Republicana

 

Mentrestant, el Consell de la República ha portat la denominada Identitat Digital Republicana a quatre ajuntaments més, segons fonts de l'entitat independentista. Concretament, ha signat convenis de col·laboració amb els consistoris de Sant Pol de Mar (Maresme), Arbúcies (Selva), Amer (Selva) i Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa) perquè puguin fer servir la IDR. La signatura d'aquests convenis s'ha afegit a la prova pilot iniciada l'estiu passat a Torres de Segre (Segrià), on ja es va implantar la IDR com a possibilitat d'accedir a la piscina municipal. S'hi van registrar una vintena de veïns.