La Plataforma Lleida Lliure del Franquisme ha informat avui que diverses entitats de la ciutat han presentat un recurs contenciós administratiu contra l'Ajuntament per incomplir la Llei de la Memòria Històrica en el nomenclàtor, ja que manté el nom de carrers dedicats a personalitats franquistes.

Segons ha informat aquesta plataforma, la demanda conjunta ha estat presentada per la Comissió de la Dignitat, Acaba amb la Placa, Grup Feminista Ponent, Associació d'Agitació Cultural de Ponent, la Crida per Lleida-CUP, ERC Lleida, JERC, el Comú de Lleida, ICV, Podem Lleida, CGT Lleida, Intersindical-CSC i SEPC de la UdL.

Els advocats de la causa, Esther Sancho i Josep Cruanyes -que és també president de la Comissió de la Dignitat-, i la portaveu de l'esmentada comissió, Rosa Peñafiel, han explicat avui a les portes dels jutjats de Lleida que es tracta d'un recurs contra la desestimació, per silenci administratiu (és a dir, per falta de pronunciament), de la reclamació que es va presentar el desembre passat davant la Paeria.

En l'esmentada petició es va sol·licitar al consistori que, mitjançant un decret d'alcaldia, se substituïssin els noms de les avingudes Alcalde Areny i Alcalde Recasens i dels carrers Alcalde Montanya, Alcalde Sangenís, Sangenís Bertran, Lluís Besa, Germans Recasens, Carmel Fenech i J. Manuel Nadal Gaya.

Les entitats han acudit a la via judicial tres mesos després d'haver presentat l'esmentada reclamació davant l'Ajuntament (es va registrar el 19 de desembre), en haver-se esgotat amb l'esmentat silenci la via administrativa. El recurs s'ha presentat contra el consistori perquè la llei especifica que els símbols els retirarà l'administració competent i el nom dels carrers és competència municipal, segons ha concretat la plataforma.

La presentació d'aquesta demanda judicial arriba després que aquest cap de setmana unes 500 persones, segons la Plataforma Lleida Lliure de Franquisme, i unes 300, segons la Guàrdia Urbana, es manifestessin per reclamar que la Paeria canviés el nom d'aquests nou carrers.

D'una altra banda, el pròxim 28 de març tindrà lloc el judici contra les tres joves de l'organització juvenil de l'esquerra independentista Arran Lleida, a les quals l'Ajuntament de Lleida va denunciar per haver arrencat, fa tres mesos, diverses plaques de carrers amb noms de personalitats franquistes.