Unidas Podemos, que exerceix d'acusació popular en la causa contra la família Pujol Ferrusola, sol·licita a l'expresident de Catalunya Jordi Pujol una pena de fins a 20 anys de presó pels delictes de blanqueig de capitals, falsedat documental i organització criminal. Aquesta pena es podria veure reduïda a 16 anys en el cas que es consideri la figura d'associació il·lícita en lloc de la d'organització.

De la mateixa manera, en el seu escrit d'acusació, segons informa Europa Press, demana a la dona de Pujol, Marta Ferrusola, penes que anirien dels 13 als 17 anys de presó per associació il·lícita i blanqueig de capitals. Segons la formació lila, el paper de Ferrusola, igual que el de Pujol en aquesta associació il·lícita, era el de direcció. La petició de penes ascendeix en el cas del primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, per a qui aquesta part demana 50 anys i sis mesos de presó per associació il·lícita, blanqueig, falsedat documental i delictes contra la Hisenda Pública en relació a l'IRPF dels anys que van del 2007 al 2012. De la mateixa manera que passa amb els seus pares i germans, aquestes penes es poden veure incrementades en el cas que es decideixi que és més destacat el delicte d'organització criminal que el d'associació il·lícita, de manera que arribaria als 54 anys i sis mesos .

Podemos titlla a tota la família d'haver-se aprofitat de "la seva posició privilegiada d'ascendència en la vida política, social i econòmica catalana durant decennis per acumular un patrimoni desmesurat, directament relacionat amb percepcions econòmiques derivades d'activitats corruptes".

A mitjans de juliol, el jutge instructor d'aquesta causa a l'Audiència Nacional, José de la Mata, va proposar enviar a judici l'expresident, a la seva dona els seus set fills per formar presumptament una organització criminal. En l'acte de transformació de la causa en procediment abreujat i que posava fi a la investigació de la peça principal d'aquest cas, el titular de Jutjat Central d'Instrucció número 5 considerava que els fets serien constitutius de delictes d'organització criminal o associació il·lícita, blanqueig de capitals, contra la Hisenda Pública i falsedat documental.