La líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha qualificat les polítiques econòmiques de Junts d'"Ayusisme econòmic" i ha assegurat que el partit de Carles Puigdemont està més a prop de les mesures d'Isabel Díaz Ayuso que de les "transformacions socials". Tot plegat ha encès l'economista Xavier Sala-i-Martin, que ha acusat Albiach de fer "demagògia barata".

En un fil de tuits, Sala-i-Martin ha recordat a Albiach que quan el tripartit va arribar a la Generalitat, "el deute era de 10.000 milions d'euros"; i quan va marxar, aquest era de "35.000 milions". "CiU va haver de seguir retallant pel desastre econòmic que van deixar vostès. Reflexioni: per què són incapaços de gestionar res sense endeutar-se fins el coll?!", ha instat.

En aquest sentit, l'economista ha afirmat que "és molt fàcil fer populisme sobre la necessitat de gastar". "Però per a governar no n'hi ha prou amb això: cal també explicar com es pagarà el que es gasta. I vostès mai no ho fan. Tot ho arreglen amb més deute! Després han de venir els altres a pagar les seves factures impagades", ha blasmat, fent referència a l'augment de despesa pública que reclama En Comú Podem com a solució a la crisi derivada de la pandèmia de la Covid-19.

sala martin TUIT

"La seva estratègia demagògica consisteix a prometre grans despeses i no explicar com es paga. Lògicament el deute es dispara. Els votants els foten fora per la incompetència. Els altres han de fer neteja i vostès els acusen de fer retallades. Ja n'hi ha prou de demagògia barata!", ha conclòs Sala-i-Martin.

La decepció d'Albiach

Albiach ha fet aquestes declaracions en dues entrevistes aquest matí, abans de reunir-se amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs, a qui ha confirmat que votaran negativament a la investidura del republicà Pere Aragonès. 

"Després de tres mesos de negociacions, ERC i Junts només proposen tornar a repetir el que no ha funcionat", ha lamentat Albiach a la sortida. També ha criticat que l'acord permet fer un nou Executiu però amb "la lògica antiga" i "els interessos de partit per davant".

Albiach creu que les polítiques que es contemplen a l'acord són "molt ambigües" i que "depenen molt de les mans en qui estan". De fet, considera "preocupant" que carteres com les de Drets Socials o Infraestructures quedin en mans dels de Carles Puigdemont. També veu "incertesa" en el terreny nacional: "Prioritzen el diàleg però no sabem fins a quan ni amb quina intenció".

 

Imatge principal: l'economista Xavier Sala-i-Martin / Foto: ACN