Josep Borrell acostuma a generar moltes polèmiques, i convertir-se en el màxim representant de la diplomàcia de la Unió Europea (UE) no ho ha canviat. L'última ha provocat un seriós problema diplomàtic amb la Xina a causa de la crisi del coronavirus, el qual ha deixat el dirigent socialista en una "situació delicadíssima" a Brussel·les segons ha apuntat Florian Eder, analista de Politico.

Borrell va ser acusat de cedir davant de les pressions xineses​ a l'hora d'elaborar un informe sobre les campanyes de desinformació fetes pel país dirigit per  Xi Jinping. 

Les acusacions van aparèixer arran d'una publicació al The New York Times on s'apuntava que la UE havia rebaixat les crítiques d’un informe del Servei Europeu d’Acció Exterior contra la política de desinformació xinesa sobre la pandèmia després que un diplomàtic alertés de les pressions de les autoritats de Pequín.

A causa de la filtració de l'informe al diari nord-americà, segons explica l'analista de Politico, Borrell es va veure obligat a atendre el problema just el mateix dia del seu aniversari, ja que "els xinesos estaven amenaçant amb reaccions si l'informe sortia a la llum".

Segons apunta Politico, "Borrell és el cap amb el que somies". "Lluny de reconèixer cap mala conducta, i molt menys de mentir, va culpar del dany causat a la seva institució, la UE, a un correu electrònic escrit per un jove analista d'StratCom als seus col·legues, el qual va ser utilitzat pel The New York Times per dir que havia hagut 'autocensura'", explica Ender.

I és que el mateix Borrell va assegurar que no podia acceptar que es culpés el Servei d'Acció Exterior del que havia passat. "No puc acceptar que la creença o sentiment personal d'un membre del personal que va filtrar correus -potser sent escrit per ser filtrat- va fer mal a la credibilitat de la institució", va declarar Borrell.

Segons analitza Politico, "en altres circumstàncies, l'autor del correu electrònic podria haver-se qualificat de denunciant, però pel que sembla per Borrell, aquest és un concepte que només s'aplica al sector privat".