L’alt representant de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell, ha negat aquest dijous a l’Eurocambra que la UE cedís davant de les pressions de Xina per rebaixar les crítiques contra aquest país per les seves campanyes de desinformació. "No ens hem doblegat davant de ningú", ha assegurat.

The New York Times va publicar dilluns que Borrell havia rebaixat les crítiques d’un informe del Servei Europeu d’Acció Exterior contra la política de desinformació xinesa sobre la pandèmia després que un diplomàtic alertés de les pressions de les autoritats de Pequín.

Aquest dijous l’alt representant ha hagut de comparèixer en una sessió extraordinària de la comissió d’Afers Exteriors del Parlament Europeu per informar sobre aquest afer i ha admès que la Xina sí va expressar la seva preocupació per vies diplomàtiques, quan es va filtrar el document intern en què assenyalava les maniobres de propaganda.

Això no obstant, ha rebutjat que el Servei d’Acció Exterior de la UE modifiqués el seu informe per acontentar Pequín.

“No es va cedir i ningú no pot demostrar que se cedís”, ha assegurat el responsable de la diplomàcia de la UE. En relació als documents publicats per The New York Times per demostrar les diferències entre la primera versió i la que finalment es va publicar, Borrell ha assegurat que es tracta de documents diferents que obeeixen a diferents processos.

L’alt comissionat ha assegurat que les queixes expressades per la Xina són “el pa de cada dia” en diplomàcia. “A la UE també ho practiquem tots els dies. Ho fan altres actors i nosaltres ho fem amb els nostres socis, estic familiaritzat amb això”, ha argumentat davant dels eurodiputats.

Borrell ha explicat que els diplomàtics xinesos no estaven contents amb el document intern i tampoc van quedar contents després de la publicació de l’informe. Ha assegurat que no es va cedir a cap pressió, que hi ha consideracions que no es poden fer públiques perquè afecten a temes delicats i s’han de tractar amb molt de compte.