La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha sol·licitat comparèixer davant de la Comissió de Justícia del Congrés "per explicar les gestions realitzades pel Ministeri per defensar davant d'un tribunal civil belga la sobirania i immunitat jurisdiccional dels tribunals espanyols, tal com va sol·licitar el Consell General del Poder Judicial".

Així ho ha anunciat el Ministeri hores després que el PP hagi exigit la dimissió de Delgado o el seu cessament pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per la seva "inacció" en la defensa del magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena que ha estat demandat a Bèlgica pel president Carles Puigdemont i els consellers a l'exili, que l'acusen de falta d'imparcialitat.

Els portaveus del Grup Popular al Congrés i al Senat, Dolors Montserrat i Ignacio Cosidó, havien anunciat una interpel·lació a la ministra al Senat sobre aquest assumpte, rere la qual presentaran una moció per reprovar la titular de Justícia si encara segueix al seu càrrec.

Delgado va negar aquest dilluns en una entrevista que s'hagués produït un canvi de posició a l'Executiu espanyol sobre la defensa de Llarena davant la demanda civil que els polítics a l'exili han presentat contra ell a Bèlgica i va assegurar que el govern espanyol el defensarà "fins a les últimes conseqüències".

A l'entrevista, Delgado, va incidir que no hi ha hagut cap un canvi de posició de l'Executiu espanyol o de Justícia sinó "un estudi de cada una de les accions que s'havien de realitzar per realitzar-les bé" i, per tant, "no existeix una fissura entre l'Advocacia General de l'Estat, el govern de Sánchez i la ministra de Justícia".

Segons va explicar, en al·lusió a la polèmica generada en els últims dies, és que s'han publicat "determinades informacions" no sap "si interessades o intoxicades", en les que es "manipulava documentació que no eren informes definitius", ja que des de l'informe que va fer l'Advocacia de l'Estat sobre el cas el 31 de juliol, que "no entra en el fons" de la demanda perquè el govern espanyol no la tenia, "no existeix ni un només informe oficial" que tanqui la posició de l'Executiu.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat