Les delegacions de la Generalitat a Mèxic, Argentina i Tunísia han completat la reactivació, aprovada dimarts passat pel Govern. Els responsables de les oficines tornen a estar plenament operatius a partir d'avui. Es tracta de Lleïr Daban a Mèxic, David Poudevida a Argentina i Ahmed Benallal a Tunísia.

A començaments d'octubre, el Govern va nomenar els tres delegats malgrat que el ministeri d'Exteriors, aleshores encapçalat per Josep Borrell havia recorregut davant del TSJC la creació de les oficines aprovades el mes de juny. El 27 de novembre el TSJC va suspendre cautelarment la creació de les noves delegacions.

Dimarts passat, la conselleria d'Alfred Bosch va reactivar l'obertura de les delegacions amb nous decrets davant dels quals el ministeri, ara ja encapçalat per Arancha González, no ha plantejat objeccions.

La reactivació es completa a partir d'avui amb la reincorporació dels delegats a les seves funcions. Els delegats van ser escollits per la conselleria a través d'un concurs de mèrits però la seva designació va quedar congelada arran de la suspensió dictada pel TSJC.

En ser preguntada durant la roda de premsa posterior a la reunió del Govern sobre les informacions que apunten que les delegacions haurien tirat endavant després de renunciar a les relacions bilaterals amb altres països, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, s'ha limitat a assegurar que les 15 delegacions que el Govern té a l'exterior està treballant amb total normalitat les "competències que li són pròpies de projecció del país".