El delegat del Govern a França, Josep Maria Galí, ha comunicat aquest dimecres al Departament d'Acció Exterior i Unió Europea la seva voluntat de deixar el càrrec "per motius professionals", segons ha informat l'executiu català en un comunicat. La renúncia es farà efectiva el pròxim 1 de març, exactament un any després que Galí va ser nomenat pel Govern. El Departament d’Acció Exterior ha anunciat que posarà en marxa "immediatament" el procés de selecció per trobar un nou delegat de l'executiu a França. En aquest sentit, han recordat que és "un país prioritari per a l'acció exterior catalana", en ser el primer soci comercial de Catalunya i el primer país de destí de catalans residents a l'estranger. Així mateix, el Departament ha agraït a Galí "els serveis prestats durant l'últim any al capdavant de la delegació".

Galí va prendre el relleu de Daniel Camós com a delegat de l'executiu a França just fa un any, després que Camós renunciés al càrrec a principis de gener de 2022 per motius professionals. La consellera d'Acció Exterior en aquell moment, Victòria Alsina, va explicar que Galí havia estat escollit "entre molts altres candidats en un concurs públic pel seu brillant perfil professional". 

El fins ara delegat del Govern a França és llicenciat en Ciències Empresarials i MBA per ESADE (1979-1984)  i té un doctorat en Management per l'HEC Paris (1988-1993). Abans d'ocupar el càrrec, va ser el vicedegà de Desenvolupament i Partner Programs a la UPF-BSM  i codirector d'un postgrau d'administració local.

A banda, Galí també va treballar com docent en diferents universitats abans d'exercir el càrrec. Concretament, va ser professor a l'ESADE, a la UPF-BSM, l'EADA, l'EAE, la Universitat Adolfo Ibáñez (Santiago de Xile), l'ESAN (Lima), la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat del País Basc. És expert en l'estudi del consum i en la definició d'estratègies empresarials i de polítiques públiques a partir del coneixement d’aquest fenomen. Després d'un any com a delegat del Govern a França, Galí ha decidit renunciar al càrrec "per motius professionals". 

Polèmica a les 'ambaixades'

La decisió de Josep Maria Galí s'ha fet pública el mateix dia que el conflicte per les ambaixades catalanes ha tornat al Parlament. El diputat de Junts Josep Rius ha urgit el Govern a accelerar l'obertura de les delegacions previstes a països com Andorra, el Brasil, el Senegal, Irlanda i el Canadà perquè l'acció és un dels reptes "més grans". La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, ha alertat que allò que mai farà el Govern "és generar i alimentar polèmiques interessades al voltant de les delegacions", en resposta al plantejament fet per Rius. Precisament, les ambaixades són un dels punts de negociació per als pressupostos. Mentre el PSC demana al seu decàleg de propostes congelar-les, Junts aposta per fer el contrari i ampliar-les.