El delegat del Govern a Madrid, Francisco Martín, ha carregat contra els que titllen Bildu d'una amenaça. Els "suposats enemics d'Espanya", en referència a una pregunta sobre els pactes amb EH Bildu, que "han fet més pels espanyols i per Espanya que el que han fet tots els patriotes de polsereta".

"Aquests suposats enemics d'Espanya han contribuït a salvar milers de vides de ciutadans recolzant l'estat d'alarma en els moments més complicats, dignificant la vida de milers de pensionistes espanyols, millorant les condicions laborals de milers de ciutadans possibilitant uns pressupostos que han materialitzat aquestes qüestions", ha sentenciat Martín en un esmorzar informatiu de Nova Economia Fòrum.

Finalment, ha apuntat que l'autèntica pregunta rau en "com és possible que els patriotes de polsereta (en referència als partits de dretes) no estiguessin remant a favor d'Espanya i els espanyols aquests cinc anys". 

Els pactes amb Bildu, una arma per a la dreta 

En la campanya per a les eleccions municipals i autonòmiques del passat 28-M el PP i Vox van deixar enrere qualsevol programa que poguessin tenir, per centrar-se en el vell argument de les campanyes electorals: ETA. Si bé fa anys que la banda terrorista ha desaparegut, cridar el seu nom i assenyalar suposats hereus d'aquesta, malgrat que siguin partits democràtics, és un recurs altament explotat per la dreta. 

Durant la campanya, el focus eren els exmembres de la banda que, un cop completa la seva condemna i reinserits a la societat, havien participat en les llistes de la formació. La pressió mediàtica i política va dur als exmembres que havien comès delictes de sang a afirmar que renunciarien a la seva acta de regidors si sortien escollits. Fins i tot aquesta promesa va ser posada en dubte per la dreta durant la campanya. 

Ara, en temps de pactes per governar, el PP justifica els seus pactes amb Vox assenyalant que formacions com el PSOE arriba a acords amb EH Bildu. El vicesecretari d'Organització Territorial del Partit Popular, Miguel Tellado, ha assenyalat està "convençudíssim" que el PSOE treballa per tancar un acord amb EH Bildu a Navarra i, per tant, rebutgen lliçons morals dels socialistes. "No tinc cap dubte que això passarà", ha insistit Tellado sense aportar cap més proves que el seu convenciment. 

Tot plegat, no ha impedit que Bildu hagi consolidat la seva expansió al País Basc. Ha aconseguit els millors resultats de la seva història. El líder de Bildu, Arnaldo Otegi ha afirmat que aquesta victòria "és el primer pas d'un nou cicle".