JxCat assegura que no designarà cap diputat perquè assumeixi les funcions al Parlament de Carles Puigdemont i els diputats empresonats. Argumenta que, un cop el ple ha rebutjat suspendre'ls, com reclamava el jutge Pablo Llarena, la seva situació no ha canviat i per tant podran continuar votant amb una delegació de vot, com havien fet fins ara.

Aquesta decisió amenaça obrir una nova crisi dins l'independentisme. D'entrada perquè, diferents fonts del Parlament asseguren que els lletrats han advertit que els diputats encausats hauran de designar un company del grup perquè assumeixi els seus drets si és que volen continuar votant.

Però a més, perquè ERC ja ha designat el diputat Sergi Sabrià per exercir els drets d'Oriol Junqueras i Raül Romeva. Els republicans entenen que aquest era l'acord que havien tancat amb JxCat i no van amagar la sorpresa dimarts al vespre quan van saber que els seus socis de Govern es negaven a assumir aquest pas.

En aquest context, JxCat argumenta que és el president del Parlament, Roger Torrent, qui ha de donar per bona la delegació de vot, mentre que fonts de la Cambra repliquen que correspon als lletrats aixecar l'acta i no ho faran si no està tot en regla.

Dimarts al matí el ple del Parlament va aprovar un dictamen de la comissió de l'Estatut del diputat en què el ple rebutjava la suspensió de drets i deures dels diputats però obria la porta perquè els afectats per la interlocutòria del jutge puguin designar un diputat del seu grup que exerceixi els seus drets parlamentaris.

La decisió final s'haurà d'adoptar en les properes hores atès que demà s'hauran de votar les propostes de resolució amb què es tanca el debat de política general que, des de dimarts, se celebra al Parlament.

De moment, aquest dimecres la reunió de la Mesa no ha adoptat cap decisió al respecte, tot i que sí ha donat per rebuts els escrits de Junqueras i Romeva per cedir els seus drets en el diputat Sabrià.

Aquest mateix dijous al matí hi haurà una nova reunió de l'òrgan de govern del Parlament, on s'hauran d'acceptar els textos transaccionats de les propostes de resolució amb què es tanca el debat de política general. Serà la darrera oportunitat per formalitzar una nova delegació abans del ple.