Primer ha estat la ministra Margarita Robles, que ha arribat a justificar l'espionatge a l'independentisme en sessió de control al Congrés dels Diputats: "Què ha de fer un Estat quan algú vulnera la Constitució? Què ha de fer quan es declara la independència?". I després ha estat el propi Ministeri de Defensa qui ha intentat desviar l'atenció, i ha acabat ampliant el ventall de possibles implicats. Després de l'enrenou creat per Robles, fonts del seu departament han rebatut que no només el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) pot tenir el Pegasus, sinó que també el poden tenir els cossos i forces de seguretat de l'Estat.

La realitat és que el programa Pegasus, amb què es van infectar els mòbils d'almenys una seixantena de dirigents i activistes independentistes catalans, només pot ser comprat per Estats. En tot moment la vista ha estat fixada en els serveis d'intel·ligència espanyols. Especialment després que el diari El País, a partir de fons de l'organisme, informés que va adquirir el software de la companyia israeliana NSO i després que el va fer servir per a espiar dirigents independentistes, però menys dels que s'ha publicat.

El cas CatalanGate ha marcat la sessió de control d'aquest dimecres, on Margarita Robles tenia fins a cinc preguntes sobre l'escàndol d'espionatge. I ha posat la cirereta al pastís. Després d'estar una setmana defensant de forma reiterada la tasca del Centre Nacional d'Intel·ligència, sempre "complint la legalitat" avui ha arribat a justificar l'espionatge polític. Ho ha fet en la sessió de control al Congrés dels Diputats, on s'ha anat de la llengua en una resposta a la diputada cupaire Mireia Vehí: "Què ha de fer un Estat quan algú vulnera la Constitució? Què ha de fer quan es declara la independència o anima desordres públics? Què ha de fer quan té contactes amb qui ha envaït Rússia?". Una Robles que ha mantingut el seu to desafiant contra l'independentisme i no s'ha aturat aquí: "Què passa quan es hackegen webs com la del SEPE o mòbils de ministres? Vostès ara són víctimes perquè els convé". L'independentisme creu que "s'ha delatat".

Després d'aquestes polèmiques paraules, des de l'equip de la ministra de Defensa han assegurat que la dirigent socialista "no ha justificat res" sinó que simplement ha "constatat" tot el que va passar a Catalunya el 2017. 

Robles, en el punt de mira

Margarita Robles, com a màxima responsable política del CNI, ha estat la principal assenyalada pels partits independentistes, que li demanen que doni explicacions i fins i tot que depuri responsabilitats. Ahir mateix, els partits independentistes catalans i bascos, de la mà d'Unidas Podemos, Més País, Compromís i BNG van signar una declaració conjunta que insta el PSOE a permetre la creació d'una comissió d'investigació, que de moment s'ha admès a tràmit a la Mesa però previsiblement serà tombada més endavant. El text denunciava una "vulneració flagrant" de drets i llibertats i disparava: "Els indicis apunten a la implicació directa del CNI sota control de la ministra de Defensa, Margarita Robles, sense descartar l'autoria o participació d'altres organismes estatals".