El Ministeri de Defensa ha obert una investigació sobre els cinc reservistes que es troben entre els més de 100 signants d'un manifest que exalta la figura del militar i dictador Francisco Franco. El text es va fer públic a principis d'agost i pretenia ser una "declaració de respecte i desgreuge al general Francisco Franco Bahamonde, 'Soldat d'Espanya'", en què es lloava i glorificava la figura del dictador.

Segons ha informat Defensa, ja s'ha anomenat al corresponent instructor per assumir la investigació, que és sota informació reservada. En el comunicat, el Ministeri ha subratllat "l'absolut compromís" de tots els homes i dones que integren les forces armades amb la Constitució i amb els seus valors.

D'aquesta manera, el Ministeri adverteix que no consentirà que es doni "la més mínima ombra de dubte" respecte a la "total dedicació" de les forces armades espanyoles en el manteniment de la pau i la llibertat, tant en territori nacional com a les missions a l'estranger.

"Els signants de l'escrit, tret de cinc d'ells, no tenen cap vinculació professional amb el Ministeri de Defensa. Respecte als cinc signants, que es troben en situació de reserva, el Ministeri de Defensa ha obert una informació reservada i nomenat el corresponent instructor", han subratllat des de Defensa.

Segons el llistat de signants que al seu moment va fer públic OkDiario, el manifest compta amb el suport de gairebe 200 militars d'alta graduació entre els quals hi ha 29 generals, 1 amirall, 105 coronels, 15 tinents coronels, 12 comandants, 2 capitans, 11 capitans de navili i 1 capità de fragata. De moment, no han trascendit els noms dels cinc investigats.