El Govern no té la majoria absoluta al Parlament. Junts per Catalunya i ERC sumen actualment 64 diputats, quan el llindar se situa en 68. Això vol dir que per impulsar qualsevol iniciativa, tingui o no a veure amb la independència, necessita seduir com a mínim algun dels cinc grups de l'oposició. I amb el decret sobre la limitació del preu del lloguer a Catalunya no se n'ha sortit. La seva esperança eren els comuns i la CUP, però tots dos partits els han girat l'esquena perquè el troben insuficient

En els últims cinc anys el preu mitjà del lloguer a Catalunya ha crescut un 29% i la mitjana se situa als 698€, 160€ més que l'any 2013. En el cas de Barcelona, la situació és més greu, l'augment es dispara al 40%, 270€ per sobre que fa cinc anys, el preu mitjà per un pis de 72 metres quadrats és de 949€. Amb aquesta radiografia de la situació d'emergència actual ha començat el seu discurs per vendre el decret la consellera de Justícia, Ester Capella, una mesura que segons ha dit "posa les persones per davant del mercat". Per això s'ha adreçat a comuns i la CUP, "els demano que ens fem una pregunta, si avui aquest decret llei no tira endavant, qui aplaudirà amb les orelles?". Ella mateixa hi ha respost, "totes aquelles organitzacions partidàries que el mercat es reguli sol", i els ha retret amb contundència que votant en contra, "vostès es posen al costat del Banc d’Espanya, de Foment del Treball, del PSC, el PP i Cs, qui els ha vist i qui els veu, sí que es pot, es pot si es vol".

Convençuda que era impossible arrossegar-los del 'no' al 'sí', Capella ha demanat a CUP i comuns una abstenció, de tal manera que el decret no hauria decaigut i s'hauria pogut seguir tramitant. Els ha emplaçat, en aquest sentit a que "si creuen que es queda curt, facin propostes, participin en la millora del text". Però res de tot el que ha dit aquest dimecres al Parlament ni tampoc al llarg de les últimes setmanes, des que es va presentar el document en plena campanya de les eleccions municipals, no ha estat suficient. 

Per massa o per massa poc, tots en contra

Al 'no' inamovible del PSC, el PP i Cs, que denuncien sobretot que el Govern s'excedeix en les seves competències, s'hi ha afegit el de comuns i la CUP, aquests dos últims per un motiu oposat a la resta, que és que la nova norma no serviria per a l'objectiu de limitar realment els preus. Així ho denuncien també els col·lectius de defensa del dret a l'habitatge, com el Sindicat de Llogaters, la PAH o les associacions veïnals

Des de Catalunya en Comú, Susana Segovia ha recriminat a la consellera que "ERC no va buscar ni el suport d'organitzacions socials ni dels partits que estem a favor de la limitació dels lloguers, només han buscat el suport dels seus socis de Govern, de JxCat, del PDeCAT, de CDC, els que van donar suport als desnonaments exprés". Com la CUP, ha justificat el seu no perquè "no estem d'acord en l'essència, és un decret buit de contingut que fa pessigolles als fons voltors". En paraules de la diputada cupaire Maria Sirvent, "posa a la mateixa alçada l'inquilí que el propietari". 

Segons denuncien aquestes dues formacions, el principal problema és que el decret es basi en l'índex de referència de preus del lloguer per fixar els topalls. Un índex que consideren en si mateix una bombolla i que dispara els preus per sobre d'on realment s'haurien de situar. Comuns i CUP han posat de relleu que si un llogater fa l'exercici d'anar al web que calcula l'índex de referència, sovint li acaba sortint que hauria de pagar més del que paga actualment. 

Per massa o per massa poc, el cert és que el Govern de la Generalitat no ha trobat suports ni a una banda ni a l'altra, des del Banc d'Espanya a la PAH, des de Cs a la CUP, tots s'han oposat al decret per limitar el preu dels lloguers, que seguiran disparats mentre uns i altres no siguin capaços de posar-se d'acord. Ja ho diuen, que la banca sempre guanya.