Avui quatre agents escopeters del Cos Nacional de la Policia declaren a la Ciutat de la Justícia acusats de disparar pilotes de goma a l'escola Ramon Llull. És on Roger Español va perdre la visió d'un ull a conseqüència de l'impacte d'un projectil de la policia.

Els advocats d'Español encara no han pogut identificar qui va disparar la pilota de goma. Però sí que el tenen localitzat a les imatges. Esperen en les properes setmanes determinar el TIP i poder fer l'acusació formal contra l'escopeter que va causar la pèrdua de la visió de l'ull a Roger Español.

Avui declaren quatre agents i divendres cinc més, entre els quals hi ha l'inspector que va donar l'ordre de disparar les pilotes de goma.

Dimarts van declarar els quatre primers policies d'aquest escamot citat pel jutge i van posar en dubte que a Roger Español li impactés una pilota de goma. Van arribar a dir, durant la compareixença i a preguntes del seu advocat, que podia haver estat una tanca. Cap d'ells es va reconèixer en les imatges i cap d'ells, com era d'esperar, va admetre haver disparat directament a la cara d'Español.

Mai fins ara ningú havia posat en dubte que l'impacte i la lesió a Roger Español la provoqués una pilota de goma. Segons l'informe de balística dels Mossos d'Esquadra, es van llançar a una distància de 14,7 metres i directament, sense rebot. És el que avalen les imatges.

Però, en la seva declaració, els agents que formaven part de l'escamot que va actuar a la Ramon Llull van dir que van disparar de 50 metres, provocant el rebot de la pilota disparant a terra i que ho van fer de la manera menys lesiva. O sigui, que van disparar de 50 metres la bola verda (tot i que en la foto d'El Nacional de l'escamot es veu clarament que les pilotes eren vermelles), la que pica amb menys força i es va disparar amb reductors per provocar "menys lesivitat".

Els escopeters van negar haver disparat a Roger Español i van explicar que van utilitzar els mitjans "de forma progressiva" seguint les ordres del cap de grup, un inspector que declara divendres.

Els quatre policies espanyols van explicar que van disparar perquè van témer per la seva seguretat física, perquè els tiraven paraigües i monedes i van insinuar que el replegament després que els altres policies s'emportessin les urnes va ser un descontrol, deixant entreveure que els van deixar allà sols.