"No busquem la unilateralitat però no ho descartem". Aquesta és l'afirmació que ha fet el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, a Els Matins de TV3 quan ha estat preguntat per la possibilitat de fer un referèndum i ha assegurat que "busquem un referèndum acordat". Això sí, no ha descartat fer la independència de manera unilateral perquè ja "hi hem anat (al Govern espanyol) 17 vegades".

Romeva s'ha mostrat convençut que "passaran coses a l'Estat en funció del que fem i com ho fem a Catalunya" i ha advertit que com l'Executiu espanyol "va tancant portes, fa que més gent acabi convençuda de l'independentisme". Ara bé, el conseller d'Afers Exteriors ha deixat clar que "m'importa molt el que passi a l'Estat" perquè "no és el mateix negociar amb un to que amb un altre".

Sobre les delegacions catalanes que es té previst que s'obrin a l'exterior, Romeva ha explicat que totes les comunitats autònomes tenen acció exterior i ha anunciat que el Govern en té nou quasi a punt, disset més que estan planificades i que "es poden ampliar molt més".

En aquest sentit, ha volgut deixar constància que el pressupost per a les delegacions catalanes és de tres milions d'euros –de les dinou de què disposa la seva conselleria–, mentre que, ha exemplificat, el de l'ambaixada espanyola al Marroc és de 9 milions l'any.