Carles Puigdemont s'haurà d'esperar a la presó mentre no es resolgui l'extradició. Fonts properes al president exiliat, que va ser detingut diumenge a Alemanya quan tornava de Finlàndia, han assenyalat que s'ha adoptat una mesura “provisionalíssima” de presó provisional mentre es decideix sobre l'admissió a tràmit de la demanda d'entrega a Espanya.

El president de la Generalitat ha estat traslladat a primera hora de la tarda des de la presó de Neumünster al jutjat d'instrucció. El jutge ha començat el procés de la identificació per acreditar que el detingut és qui demana l'euroordre de detenció. És el primer pas bàsic per poder començar o no els tràmits d'extradició, tal com demana la Fiscalia.

Puigdemont s'ha negat a ser extradit i ara el jutge d'instrucció haurà de traslladar el cas al tribunal regional, el Tribunal Superior de Justícia de Schleswing-Holstein, l'equivalent al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, on s'analitzaran els delictes i els fets.

El jutge no només ha de revisar els delictes recollits en la seva legislació penal com són la rebel·lió i la malversació, sinó que ha d'analitzar si els fets que relata Llarena en la interlocutòria són delicte i quin delicte són. Segons els experts juristes, el delicte de rebel·lió es correspon amb el d'alta traïció. "Té un contingut similar i la descripció del delicte és molt similar", diuen aquestes mateixes fonts. 

El codi penal alemany té l'article 83 que preveu casos d'alta traïció en què no necessàriament hi ha d'haver violència. 

La definició de l'alta traïció, que seria el delicte compatible amb la rebel·lió, està en el segon títol de la legislació sobre traïció. Hi ha fins a 3 articles que defineixen aquest delicte en diferents nivells i els castiga amb diferents tipus de penes.

Articles 81 i 83

L'article 81 diu que comet delicte d'alta traïció "qui ho fa, per força o per amenaça per la força". I el 83 obre la porta a la rebel·lió sense alçament violent: "Qualsevol que prepari una empresa traïdora específica contra la Confederació serà sancionat amb empresonament d'un any a deu anys, en casos menors amb empresonament d'un any a cinc anys".

Això és el que haurà de valorar el jutge. Si els fets relatats per Llarena s'ajusten a la legislació alemanya que obre la porta a un delicte d'alta traïció sense l'ús de la violència, i que el contempla amb el sol fet de preparar la traïció contra l'Estat.

El vicepresident primer del Parlament i diputat de JxCat, Josep Costa, ha anunciat que el jutge decidirà aquest dimarts que farà respecte la situació de Puigdemont a Alemanya i sobre la petició d'extradició a Espanya.