La CUP no s’ha pres massa bé la decisió del president Carles Puigdemont de declarar la independència per a després suspendre els seus efectes. No era la declaració que volien. “Havia de ser la proclamació solemne de la República catalana”, ha recordat la diputada Anna Gabriel. “Avui potser hem perdut una ocasió”, ha lamentat. Els diputats cupaires no han aplaudit el discurs del president.

En resposta a la proposta de negociació feta pel president de la Generalitat, els cupaires han insistit que l'única via per asseure's en una taula de diàleg amb el Govern espanyol és després de la proclamació de la independència. "L'únic mitjà de negociació possible és la República catalana", ha defensat la portaveu de la CUP al Parlament. Només serà possible "entre iguals, entre dos actors que tenen un respecte escrupolós pels drets civils i polítics", inclòs el dret d'autodeterminació.

Malgrat el desconcert provocat per la declaració suspesa del president Puigdemont, Anna Gabriel ha assegurat que no callaran davant del que ha passat, sinó que es reafirmaran "en la voluntat de trencar el cadenat del règim del 78". Ha recordat que des de la CUP han vingut a "fer una república", i que continuaran la seva lluita.

"Avui no hi ha cap derrota que valgui", ha afirmat la diputada anticapitalista, que s'ha compromès a iniciar "una nova etapa de lluita". En aquest sentit, Gabriel ha avisat el Govern que "no podem suspendre la voluntat" dels més de dos milions de persones que van anar a votar al referèndum de l'1-O.