Disparitat d'opinions entre els partits de l'oposició a l'hora de valorar la declaració d'independència del president Carles Puigdemont. Tot i que Puigdemont ha suspès la declaració pocs segons després per obrir un període de diàleg, Ciutadans i PP no han comprat el discurs del cap de l'executiu i ho han titllat de "cop a la democràcia". El PSC, per la seva banda, ha dubtat de la validesa de la declaració i ha reclamat eleccions a Catalunya, mentre que Catalunya Sí que es Pot ha agraït la suspensió i ha demanat "valentia" per començar un període de diàleg. El PP ha limitat qualsevol iniciativa de diàleg a la llei vigent.

"Això no va d'urnes, sinó de fronteres"

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha assegurat que la majoria de ciutadans de Catalunya se senten catalans, espanyols i europeus, i que el seu partit no pensa deixar que els "trenquin el cor a pedaços". La cap de l'oposició ha titllat la declaració de Puigdemont de "cop a la democràcia" i, tot i que ha reconegut que és una "declaració en diferit i condicionada", la líder de Cs la continua considerant "un cop al sentit comú". 

Per això, Inés Arrimadas ha demanat "tornar la democràcia a Catalunya" a través d'unes eleccions. "Això no va d'urnes, va de fronteres", ha assegurat la líder de Ciutadans, que ha manifestat que no pensa permetre que "els meus pares, germans i nebots que viuen a Andalusia necessitin un passaport per venir a Catalunya".

Després de la massiva manifestació unionista que va tenir lloc diumenge passat a Barcelona, Arrimadas ha defensat que representen la "majoria silenciosa de catalans" que a partir d'ara ja no "callarà". Segons la presidenta de Cs, els catalans unionistes "han despertat". 

PP Sergi Alcàzar

"Una declaració que no s'ha fet"

El PSC no ha reconegut la declaració que ha fet el president Puigdemont. "No es pot suspendre una declaració que no s'ha fet", ha assegurat Miquel Iceta. De la mateixa manera, el primer secretari socialista tampoc no ha reconegut la legitimitat dels resultats de l'1-O. "L'1 d'octubre no va celebrar-se el referèndum efectiu, vinculant i amb garanties al qual van comprometre's", ha insistit.

"En aquesta hora greu li demano la responsabilitat de dir que aquest Parlament no ha declarat la independència", ha assegurat Miquel Iceta interpel·lant el president de la Generalitat. En aquest context, el dirigent socialista ha assenyalat que "unes eleccions on pugui votar tothom" podrien ser la sortida al conflicte. "Nosaltres no volem assenyalar ni escombrar ningú: tots hem format part del problema i tots, si volem, hem de formar part de la solució", ha afegit.

El primer secretari del PSC ha alertat que el procés "ha dividit i polaritzat la societat, ha separat Catalunya de la Unió Europea i ha generat inestabilitat institucional i inseguretat jurídica". En la mateixa línia, ha avisat que un "ajornament sine die" de la declaració de la independència només farà que augmentar aquesta incertesa.

"És l'hora de la valentia, del diàleg"

Per la seva banda, el president del grup de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), Lluís Rabell, ha vist la suspensió de Puigdemont com "una oportunitat perquè s'obri el diàleg". D'aquesta manera, Rabell ha volgut agrair les apel·lacions a la mediació que ha fet el president en el seu discurs, ha recordat les manifestacions de dissabte passat a favor del diàleg, i ha assegurat que ara "és l'hora de la valentia, i valentia vol dir diàleg".

Rabell ha valorat positivament la "mobilització formidable" dels catalans durant el referèndum de l'1 d'octubre, però ha rebatut que la votació no es pot considerar com a "valida". El líder de CSQP ha condemnat enèrgicament la violència policial exercida pels cossos policials espanyols, assegurant que el món ho ha viscut amb "estupor". No obstant això, ha insistit que "el camí de la unilateralitat és impracticable". 

Per altra banda, Rabell ha criticat l'actitud del president espanyol, Mariano Rajoy, davant del procés i també la del rei Felip VI, després del discurs de dimarts passat, que ha qualificat d'"amenaçador". 

Albiol Sergi Alcàzar

"L'estat de dret no ho permetrà"

En el seu to habitual, Xavier García Albiol ha denunciat que el que pretenia la majoria independentista en aquest ple és "perpetrar un cop d'estat" i fer volar pels aires l'Estatut i la Constitució. En aquest sentit, el president del Partit Popular Català ha avisat el president de la Generalitat que no hi haurà cap República catalana independent. "L'estat de dret no ho permetrà", ha dit en aquest sentit.

Albiol també ha dedicat la seva intervenció a assenyalar els límits de qualsevol iniciativa de diàleg: "propostes assumibles des de la legalitat". És en aquesta línia que ha preguntat a Puigdemont: "De què vol que dialoguem? De com fem volar la sobirania nacional? Si ho fem en 2, 4 o 8 mesos? De com deixarem de ser espanyols?".

En referència a la manifestació del passat diumenge, Albiol ha assegurat que l'independentisme ha aconseguit "despertar la majoria de catalans que hem hagut de patir els seus menyspreus i humiliacions" i, al mateix temps, "crear un gran tsunami a tota Espanya a favor dels catalans".