Els independentistes i els comuns han acordat aquest divendres al matí una declaració conjunta de la Junta de Portaveus. El text, que han signat JxCat, ERC, la CUP i CatECP, dona suport als polítics que es troben a l’exili o que han estat processats pel Tribunal Suprem. Aquesta decisió s’ha pres després que el jutge Pablo Llarena hagi processat fins a 13 dirigents independentistes per rebel·lió.

Aquesta notícia, com la de l’exili de la secretària general d’ERC Marta Rovira, han marcat la reunió de la Mesa i la Junta de Portaveus del Parlament. Al president Roger Torrent se l’ha vist amb un rostre molt seriós. La declaració s’ha fet de la Junta de Portaveus perquè per portar-la al ple caldria el suport de tots els grups parlamentaris. Ha estat presentada en una compareixença conjunta dels quatre grups.

Aquest és el text de la declaració:

La Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya constata que durant la seva sessió tinguda avui divendres 23 de març, representants electes del poble de Catalunya així com d’organitzacions civils han sigut citats a declarar i processats al Tribunal Suprem per la seva activitat política i institucional. Alguns d’ells romanen des de fa mesos a les presons d’Estremera i Soto del Real així com a l’exili, i d’altres s’han vist obligats a renunciar al seu escó per pressions judicials.

Defensem la dignitat i la sobirania de la nostra institució i denunciem la intolerable situació de judicialització de la política que afecta a tota la societat civil, les institucions i els debats parlamentaris. Així mateix insistim en la defensa dels drets polítics de tots els diputats i diputades escollits democràticament a les darreres eleccions, i denunciem altre cop la vulneració de drets civils, fonamentals i polítics que afecta a tota la ciutadania de Catalunya.

Retrocés de llibertats

En nom els comuns, la portaveu Elisenda Alamany ha volgut denunciar la “involució democràtica” i la “regressió de drets”, que consideren que té una explicació: el PP. “Aquesta involució només la podem combatre des d’una àmplia majoria”, ha assegurat Alamany. El primer pas, ha afegit, és “recuperar les institucions i treure-les de les urpes del PP”.

La cupaire Maria Sirvent ha lamentat la “nova ingerència” de la justícia en el Parlament. “Aquesta situació no només afecta càrrecs electes, sinó que afecta tota la societat civil”, ha avisat. Ha cridat a combatre “l’augment del feixisme i els abusos de poder”.

La republicana Anna Caula ha denunciat que vivim en un constant embat judicial”, posant com a exemple la decisió de Marta Rovira de marxar a l’exili. “És un dret civil bàsic de qualsevol país democràtic poder-se expressar lliurement”, ha reivindicat Caula.

Finalment, el diputat de JxCat Josep Maria Forné ha assenyalat que “es constata l'obligació d'alguns diputats de renunciar a la seva acta per pressions de l'Estat”. Ha alertat sobre els riscos de la judicialització de la política i la “degradació de les llibertats”.