Duríssima topada entre el ministre d'Educació, Cultura i Esports, Íñigo Méndez de Vigo, i la senadora d'ERC Mirella Cortès, a causa del cant de la Legió, "El novio de la muerte", que De Vigo, juntament amb Rafael Catalá, Juan Ignacio Zoido i Dolores de Cospedal van cantar durant les processons de Màlaga —tot i que Espanya és un Estat aconfessional—. Cortès ha acusat els ministres de reproduir "els millors temps del No-Do, una mostra del nacional-catolicisme". De Vigo, al seu torn, ha dit que eren "tradicions" i s'ha burlat de la republicana perquè pertany a "l'esquerra vella que diu a la gent què ha de fer". 

"És una mostra del nacional-catolicisme que els feixistes van imposar a sang i foc. Una picada d'ullet a Millán Atray, líder feixista fundador de la Legió", ha denunciat Cortès, en una pregunta en sessió de control sobre si el ministre compartia que el portaveu del Partit Popular Rafa Hernando digués que era part de la cultura espanyola. "Vam sentir vergonya, serà que vostès pensen i actuen com els Nuvis de la mort", ha lamentat. "És una escena esperpèntica i berlanguiana. Defineix perfectament el seu govern, amb la imatge grisa dels ministres amb el verd caqui dels uniformes", ha carregat.

Al torn de resposta, De Vigo ha justificat que el 25 de març del 2015 el Senat va aprovar per unanimitat la inclusió de la Setmana Santa al Patrimoni Immaterial de la UNESCO, i el 2017, aquesta festivitat va ser declarada manifestació de Patrimoni pel Consell de Ministres. "Per tant, tot allò que hi estigui relacionat, també, les interpretacions musicals, hi estan incloses", ha afirmat –davant la polèmica que els ministres s'haurien excedit, en tant que la Constitució garanteix l'aconfessionalitat de l'Estat.

La resposta ha encès Cortès. "Què haguessin dit si el nen hagués dut un trabuc, barretina i senyera catalana?", ha denunciat sobre un infant que va ser vist amb roba com els legionaris, amb barret i arma. "Què esperaven aconseguir? Això dona rèdits? Sembla que per al Partit Popular, sí. Però això no forma part de les tradicions catalanes, no ens representa de cap manera, el missatge de mort i confrontació. El de Visca la mort i mori la intel·ligència. Deixin de fer el ridícul i alliberin els presos polítics, deixin d'acusar els CDR de terrorisme, fent-ne banalització. Això és repressió. Tots som CDR", ha exclamat la senadora d'ERC.

De Vigo no s'ha quedat curt i també ha deixat anar l'artilleria. "Mentre vostè feia la pregunta, pensava que estava a La Voz i vostè era Malú o Rosarillo, però pel seu accent he vist que no. M'ho diu a mi perquè soc qui millor canta. Hi ha un refrany alemany que diu "Allà on sentis una cançó, acosta-t'hi, perquè les males persones no saben cantar. I quan vaig al Rugby canto Feo, Fuerte y formal. A València vaig cantar el Viva Espanya per animar David Ferrer. És vostè d'aquella esquerra vella que diu a la gent què ha de fer. Quin problema tenen amb la llibertat? Vostè m'ha de dir què he de cantar, o no?", s'ha burlat el ministre.