El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha rebut el seu primer revés en la candidatura per al lloc de vicepresident del Banc Central Europeu (BCE). La Comissió d'Economia de l'Eurocambra prefereix l'altre candidat, l'irlandès Philip Lane, per ocupar aquesta posició. Segons ha explicat el president de la Comissió, Roberto Gualtieri, la comissió, després d'escoltar-los a ambdós aquest dimecres, considera que Lane va ser "més convincent" mentre que alguns grups van expressar les seves reserves cap al ministre espanyol.

"Tots dos candidats van fer una bona presentació", ha assegurat Gualtieri en un comunicat, que ha afegit que "la majoria de grups polítics va considerar el governador Lane més convincent", mentre que "alguns grups van expressar reserves davant el nomenament del ministre De Guindos".

Els eurodiputats de la comissió es van reunir aquest dimecres a porta tancada amb el governador del banc central irlandès i el ministre espanyol, als quals van interrogar de cara al nomenament d'un d'ells dilluns que ve per part de l'Eurogrup. L'opinió del Parlament Europeu, però, no és vinculant, i De Guindos continua essent el candidat favorit per anar a Frankfurt. 

De Guindos Eurocambra candidatura BCE - EFE

Durant la seva compareixença a l'Eurocambra, De Guindos va presentar com a aval per la seva candidatura la millora de l'economia espanyola aconseguida durant el seu mandat i va defensar que el fet que hagi format part d'un govern "no suposa un descrèdit de la defensa de la independència de les autoritats monetàries". "Crec que puc aportar fonamentalment sis anys d'experiència, lògicament en moments molt difícils, el sanejament sense precedents d'un sistema bancari i lògicament el meu suport incondicional al mandat que té el Banc Central Europeu", ha defensat el ministre.

L'Eurogrup triarà un candidat el dia 19 per majoria qualificada (almenys 14 països dels 19 de l'eurozona) i el dia 20 els ministres d'Economia i Finances de tota la UE (Ecofin) faran la designació formal. El govern espanyol assegura que té garantits els suports necessaris per a l'elecció del ministre, a qui de moment han mostrat el seu suport públicament els Executius de Portugal, Eslovàquia i Malta.

L'Eurocambra tindrà després una nova audiència, aquest cop pública, amb l'elegit, prevista per al 26 de febrer, i emetrà un informe sobre el mateix que serà votat en ple. El consell de govern del BCE donarà també la seva opinió, encara que cap dels dos veredictes és vinculant. Finalment, la decisió es portarà a la cimera de líders dels Vint-i-vuit del 22 i 23 de març, on hauran de donar el vistiplau definitiu.