El ministre espanyol d'Exteriors i Cooperació, Alfonso Dastis, ha assegurat aquest migdia que la reunió entre Oriol Soler —un dels membres de l'anomenat 'estat major del procés'— i Julian Assange del passat 9 de novembre era per "intentar intervenir, manipular i afectar al que ha de ser el desenvolupament democràtic natural a Catalunya".

Així ho ha confirmat Dastis, en entrar a la reunió amb els seus homòlegs europeus aquest dilluns a Brussel·les. "Hi ha molts indicis que apunten que aquest senyor i altres tenen aquestes intencions", ha precisat. 

Més tard, en conferència de premsa, el cap de la diplomàcia ha considerat provat que la reunió entre Soler i el fundador de Wikileaks volia afavorir el moviment independentista català. "Ja em dirà vostè si, com deia una antiga professora meva, no és un parer que no repugna a la raó que hagin tractat aquest tema sabent de quin peu coixeja Assange i la vinculació ideològica de Soler", ha expressat.

Ingerència russa

Dastis ha assenyalat avui que tem que es repeteixi en els comicis de Catalunya del pròxim 21 de desembre la ingerència a través d'internet procedent de territori rus, detectada en processos electorals en altres països.

"És d'hora per a això però a mi no m'estranyaria", ha indicat Dastis en una roda de premsa durant un Consell de Ministres d'Exteriors de la Unió Europea (UE), preguntat sobre si s'espera un increment més gran de l'activitat de desinformació provinent de Rússia de cara a les eleccions catalanes. "Seguiria una pauta que ha ocorregut en altres eleccions", ha dit Dastis.

En el cas de les desinformacions a internet relacionades amb Catalunya, el cap de la diplomàcia espanyola ha afirmat que "no ens consta formalment que el Govern rus estigui darrere d'això, però sabem que aquest tràfic ve de xarxes que tenen el seu punt de propagació a Rússia". "Aquesta informació l'hem compartit amb les autoritats russes", ha afegit.

El debat ha acabat sense decisions ni el compromís d'aportar recursos per frenar aquestes ingerències, encara que alguns dels països han advocat per "desenvolupar esforços" que permetin augmentar la contribució de cada un tant en termes financers com humans. Una disposició expressada també per Espanya, però sense detallar, en espera d'"analitzar el context" de les possibilitats, ha explicat Dastis.